Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Hradní partička děsí poradce prezidenta Klause

Veřejně se nikdo z nich nepřizná. Na Pražském hradě ale vědí své. Prezidentské poradce obchází hrůza: Proboha, kdy přijdu na řadu já? Hradní partička recesistů si před pár týdny vzala na mušku tým Václava Klause a už se může chlubit pořádnými skalpy.

Nenechte se mýlit, Hradní partička nejsou lidé kolem Klause. I když… tak trochu jsou jim v patách. Nenajdete je na Hradčanech, ale na webu – stačí do prohlížeče vyťukat hradnípartička.cz.

Naposledy v úterý večer se chytil do pasti recesistů prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Hradní partička mu v přímém vysílání Hyde parku kanálu ČT24 položila otázku: „Proč se pan prezident Klaus zastal církve ve věci zneužívání mladých irských katolíků?“ A pan Jakl coby vzorný mluvčí pana prezidenta se jal hájit hlavu státu: zastal se církve, protože odhalení pedofilních skandálů katolických kněží nejsou nic jiného, než rafinované útoky na papeže ze strany mediálních propagandistů, kteří prvního náměstka Páně prostě nesnášejí.

Úplné znění Jaklovy reakce najdete na webu České televize (je to přesně osmadvacátá minuta vysílání).

O to, co přesně Jakl řekl, ale vůbec nejde. Ve skutečnosti si Jaklem obhajované Klausovo zastání se církve vymysleli mystifikátoři z webu Hradní partička. Rozumím tomu, že mluvčí nemůže všechno vědět a většinou se po něm chce pohotová reakce, přeci jen je to ale tak trochu faux pas pro ředitele politického odboru prezidenta.

Jaklovi to ale nemusí být líto, není v tom sám. Přesně před měsícem se totiž prozradilo, že v prezidentské kanceláři je Hradní partička ostře sledovaným blogem. Mluvčí hlavy státu Radim Ochvat se sice Parlamentním listům snažil namluvit, že to není pravda, připustil ale, že web zná. Tvůrci hradní parodie se ale dušují: čtou nás na Hradě, v parlamentu i na pražském magistrátu a sám prezidentský mluvčí žádal, aby z webu stáhli některé materiály.

Každopádně ať už máte prezidenta Václava Klause rádi, nebo jej z duše nenávidíte, pokud máte rádi dobrou satiru, vřele doporučuji. Je totiž docela jisté, že tvůrci stínového Hradu chystají další srandičky.

Reklama