Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Mrtvý prezident Kaczyński je na prodej za 130 tisíc

Už jen jeden den vám zbývá, pokud si chcete koupit tragicky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského. K mání je na internetu. A není to jediná nechutnost, která se v souvislosti s nedávným leteckým neštěstím objevila.

Samozřejmě, že si nemůžete koupit tělo mrtvého prezidenta. Nicméně doména www.lech-kaczynski.info nesoucí Kaczyńského jméno se draží na polském serveru Allegro.pl (patřícího do stejné skupiny, jako české Aukro.cz). Vyvolávací cena je dvacet tisíc zlotých, čili něco kolem sto třiceti tisíc korun. Aukce končí ve čtvrtek 22. dubna v 8 hodin a 11 minut.

Prodejcem je jakýsi Bartek z obce Dobczyce. „Vystavím fakturu včetně DPH,“ slibuje na aukci. Seriózní obchodník, jak je vidět. Podle polského portálu Alert24 je Bartek podle hlasu nejspíš nějaký puberťák. Máte zájem o Kaczyńského doménu? Ozvěte se Bartkovi, prý je ochotný cenu i snížit.

Podle Alertu to ale není jediná snaha, jak vydělat na nedávné katastrofě. V nabídce je také doména katyn.eu, tu už ale pořídíte podstatně levněji, za 155 zlotých, čili jen něco málo přes tisícikorunu.

Reklama

Sortiment vykuků byl ale bohatší, informuje server: v nabídce byl pronájem bytů s výhledem na pohřeb či možnost zápisu do kondolenční knihy za pouhých šedesát zlotých (necelé čtyři stovky korun). Objevila se i aktualizovaná mutace nigerijského mailu: údajný advokát první dámy Marie Kaczyńské obesílá lidi s tím, že prý jim odkázala 4,5 milionu eur.

Přeci jen z jiného pytle je karikatura, kterou nedávno pobouřil Poláky belgický deník Gazet van Antwerpen: na polské vlajce se do země hlavou zabořila polská orlice. „Orel přistál,“ komentuje deník. Po lavině protestů se antverpský list omluvil.

Krásná ukázka, jak všechno je relativní. Před čtyřmi lety se Evropa cítila pobouřená, když si ve jménu svobody slova dělal dánský deník Jyllands Posten legraci z Mohameda. Snad všechny deníky starého kontinentu, polské pochopitelně nevyjímaje, se jaly vesele protiislámskou karikaturu přetiskovat. Například Gazeta Wyborcza má na téma Mohamedovy karikatury samostatnou sekci.

Nic proti tomu. Když si ale můžeme dělat kašpárka z Mohameda, proč bychom se nemohli smát polskému vládnímu letadlu, které spadlo z tak zvláštních důvodů: vláda škudlila na jeho modernizaci a dokonce let ani nepojistila.