Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Šéf České TV poroučí větru i dešti

Lavina hysterie, kterou spustila změna loga veřejnoprávní televize, je nesmyslná. Ředitel České televize má jiné ambice. Dohnat a předehnat! Ovládla Kavčí hory opět propagandistická vláda jedné strany?

Jasně, že vím, jaká je správná odpověď. Ale podobné otázky mne celkem přirozeně napadly, když jsem si o víkendu ukládal link s reakcí šéfa České televize Jiřího Janečka odpovídajícího Františku Benešovi, šéfovi Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického. Ten jej v dopise upozornil na hrubou chybu v nových televizních znělkách. Zeměkoule se v nich otáčí od východu k západu, ačkoli ve skutečnosti se naše rodná planeta otáčí kolem své osy právě naopak.

"Neodporuje to zákonům ani našemu grafickému manuálu, takže je to v pořádku," suverénně prohlásil Janeček. Poručíme větru, dešti, slibovali už komunističtí konstruktéři lepších zítřků. Aby svému arogantně laxnímu postoji dodal zdání vědeckosti dodal navíc, že prý věci postavené na hlavu a neodpovídající reálnému světu v televizním podání více lahodí oku.

Podobné hlouposti dnes a denně na nás chrlili soudruzi komunisté. Mohli si to dovolit, protože o tom, co je krásné (správné, spravedlivé…) přeci rozhodovali oni, strana. (Jak to krásně připomíná v roli vepřové hlavy Bronislav Poloczek v nezapomenutelném filmu Černí baroni podle stejnojmenné knihy Miloslava Švandrlíka.)

Každý má právo na svůj názor, a dokonce mám i rád svérázné lidi s neotřelými nápady. Jenže většinou to nejsou generální ředitelé státních televizí. Ti by si měli dát pozor na pusu. Když už by je k tomu nemělo vést cokoli jiného, minimálně proto, aby nevypadali jako pitomci.

Reklama