Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Ztohoven by měli dostat televizní licenci

Vysílací rada uděluje České televizi desetimilionovou pokutu za šíření neautorizovaného vysílání. Generální ředitel Jiří Janeček uznává, že na řízení veřejnoprávního média nestačí a odstupuje. Dočasným řízením pověřil osvědčeného Milicionáře. Před tím už ani členové televizní rady nedokázali přivírat oči a tak hromadně odstoupili. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání následně udělila licenci k provozování veřejnoprávního vysílání rozpuštěnému sdružení Ztohoven.

Cítíte ironii mezi řádky? Zjevně absurdní vize s jasnou nadsázkou vyjadřuje, jaký by měl být osud naší vaší České televize.

Přeteče pohár?

Za pirátské vysílání sdružení Ztohoven.com vedení Kavčích hor skutečně hrozí pokuta až deset milionů korun. Je jasné, že vysílací rada jenom dělá bububu a žádný skutečný trest nepřijde. Bylo by divné, kdyby nefunkční rádobyregulační orgán najednou začal skutečně fungovat. Pokutu si přitom ale televize docela jistě zaslouží, když ani nedokáže pohlídat, jaký signál pouští do éteru. To by byl jiný kolotoč, dopustit se něčeho podobného komerční Nova nebo Prima – jenže tam stěží může vládnout anarchie, jako na České.

I když šéfem televize Jiřím Janečkem hned tak něco neotřese a klidně bezostyšně porušuje svoje povinnosti, o čemž skvěle vypověděla jeho nedávná milicionářská aféra, možná by konečně přetekl pohár a i jemu by došlo, že donekonečna hrát pštrosí schovávanou nemůže ani člověk s dokonale hroší kůží. Pravda, jeho odstoupení by nic neřešilo, mít na hlavě máslo za deset milionů by ale dokázal snést jen otřesně otrlý manažer.

Prodat!

Dlouho tvrdím, že nejveřejnoprávnějším řešením by bylo státní televizi prodat do soukromých rukou. Nejlépe každý kanál zvlášť. Místo dvou lokálních televizí bychom měli krásnou konkurenci čtyř stanic, a to nemluvím o digitalizaci za dveřmi. Jak by se Nova cítící v patách silného konkurenta najednou chtěla bez obstrukcí dohodnout, aby dostala co nejvíce digitálních licencí!

Když už ale v socialistickém Česku není moc průchodná rychlá privatizace, stačilo by aspoň racionální spojení televize s rozhlasem a odprodej, nebo přenechání druhého kanálu. Pokud ne přímo soukromému kapitálu, proč ne různým sdružením a spolkům, jako je Ztohoven? Různé skupiny by určitě dokázaly dát dohromady sledovatelný program a plnily by veřejnoprávní roli víc, než jak se o to různými telenovelami neveřejnoprávně snaží oficiálně veřejnoprávní Česká televize. Ostatně, není to můj nápad, v některých zemích to tak funguje.

Ať se viník omluví

Trestat Ztohoven je každopádně nesmysl. Jednak to asi formálně nejde, když se skupina oficiálně rozpouští po každé akci, a navíc je nutné souhlasit s tím, že svým krokem pomohla naplnit cíle veřejnoprávního vysílání víc, než to předvádí oficiální programový management televize. A k tomu ještě odhalili, že firma produkující pořad, do kterého se pirátům povedlo vloudit, lišácky vybírá jeden poplatek hned dvakrát.

Ostatně jsme jenom lidé a Ztohoven se za svůj kousek omluvili. Odpouštět je lidské. Navíc ten, kdo by se měl opravdu omlouvat, když nemá vysílání pod kontrolou, je Česká televize. Co když se jí příště podaří odvysílat v přímém přenosu formální vyhlášení války Rusku, napadení planety mimozemšťany či varování před smrtící infekcí s výzvou ministra zdravotnictví, aby lidé nevycházeli na ulici?

Reklama