Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Anděle a démony stojí za to vidět

Mám jedno pravidlo, které spolehlivě funguje. Kdykoli kritici nějaký film vyzdvihují do výšin, bude to nebetyčná blbost – a naopak, co nelítostně strhají, ukáže se být docela dobrým snímkem. Andělé a démoni jsou film, na kterém nenechala Mirka Spáčilová z Mladé fronty Dnes ani nitku suchou...

"Církev se zlobí, divák zívá," tvrdí Spáčilová v recenzi napsané čtyři dny před premiérou. Je to jasné: diváky představuje ona, běsnící církev je spíše zbožným přáním.

Škoda jen, že Mirka Spáčilová neumí opisovat. Chtít po ní, aby četla vatikánský deník L'Osservatore Romano, dost dobře nejde, ale aspoň z Lidových novin vydaných dva dny před její recenzí mohla obšlehnout postřeh, že oproti prvnímu filmu inspirovanému knihou Dana Browna je postoj katolické církve tentokrát výrazně smířlivější.

Já se na Spáčilku vůbec nezlobím. Nebýt jí, nejspíš bych na film vůbec nešel. Šifra mistra Leonarda se mi totiž skutečně nelíbila.



Ale stejně jsou ty nelítostné recenze novinových kritiků komické. "Andělé a démoni se natočili jen proto, že předchozí Šifra mistra Leonarda vydělala v kinech celého světa tři čtvrtě miliardy dolarů," píše například Spáčilová. Po pravdě: kdyby jakákoli její recenze vydělala aspoň desetinu těchto peněz, myslím, že by ji vydavatelství nechalo pozlatit. Tři čtvrtiny miliardy dolarů přece není zas tak marný důvod k natočení filmu.

Podle Mladé fronty Dnes jsou Andělé a démoni užvaněnou nudou. "Upovídaně může stočtyřicetiminutový snímek působit pouze na ty, co nečetli předlohu – jinak musíte ocenit sekernickou ruku scenáristů, kteří vyrubali v pralese slov docela schůdnou cestičku pro filmovou jízdu," oponuje Kamil Fila na stránkách deníku Aktuálně.cz. Jeho recenze je rozhodně poctivější, než narychlo spíchnuté hodnocení mladofronťácké recenzentky.

Mně samotnému se na film moc nechtělo, právě po zkušenosti s předchozí adaptací Brownovy knihy. Nakonec jsem rád, že jsem šel, nejnovější film Rona Howarda je výrazně lepší. Vůbec nevadí, ba právě naopak, pokud byste snad nečetli zbytečně ukecanou knižní předlohu.

Zatímco Šifra mistra Leonarda měla na filmovém serveru csfd.cz v neděli večer pouhých 64 %, film Andělé a démoni měl poměrně slušné hodnocení 71 procenty. Myslím, že to dost výstižně vypovídá o kvalitě obou snímků.

Za poslech stojí i samotný soundtrack s krásnou hudbou Hanse Zimmera. Rozhodně ale doporučuji na film zajít. Já jsem mu dal čtyři hvězdičky z pěti.

Reklama