Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Avatar přináší poselství pro 21. století

Před deseti dny vědci objevili ve vzdáleném vesmíru novou planetu označovanou jako Alpha Centauri B-4. Na tom není nic pozoruhodného, daleko víc vzrušující je, že zde objevili život. Na měsíci zvaném domorodci Pandora žije pradávná civilizace Na'vi. Nikoho asi nepřekvapí, že Nebešťané chtějí na revolučním objevu pohádkově zbohatnout!

Podle čerstvých zpráv investice ve výši pěti a půl miliardy korun vložená do ovládnutí vzdáleného měsíce se už stihla vrátit víc než dvakrát. Nový film Jamese Camerona prý jen ve Spojených státech a Kanadě utržil skoro čtyři miliardy, v pokladnách zbytku světa skončilo dalších téměř devět miliard korun. (Pro zajímavost: prodeje v Česku už vynesly skoro dvacet milionů korun.)

Co o novém hitu stříbrného plátna říkají kritici? Vrší jedno klišé o klišovitosti filmu za druhým, nebo naopak zbožňují Camerona pro technologickou superdokonalost. Já jsem byl z Avatara nadšený, hned a bez váhání jsem mu dal pět hvězdiček z pěti.

Reklama

Podle měřítek nespokojenců by i Shakespeare slíznul poznámku, že jeho love story Romea s Julií není nic než banální příběh střihnutý podle klišoidního mustru. Jenže vyprávění silných příběhů přeci musí stát na určitých schematech, která na lidi fungují.

Na filmovém serveru čsfd.cz najdete miliony reakcí. Dvě z nich Cameronův film krásně vystihují:

„Avatar není jen film, je to poselství. Je to film o našem domově, o naší planetě Zemi. Matka Země už k nám dlouhá léta mluví, ale my její zprávy zaslepeně ignorujeme a tváříme se, že je nevidíme. Honíme se jen za materialismem, zaslepeni naším egem se nad druhé povyšujeme a soutěžíme o to, kdo je nejlepší, nejchytřejší, kdo je více cool. Je mi z toho na zvracení, když vidím, co se s lidma okolo děje. Kde je proboha láska?!? Kam se poděla ta nevinnost, ta čistota, ta radost z tvoření, radost z toho, že můžu jen pouze BÝT, DÝCHAT a SMÁT se s druhými? Každý den chodíme jen z práce do práce a myslíme si, že žijeme naplněné životy,“ píše TheMaker možná až trochu pateticky, ale má pravdu. Rozhodně nejsem žádný zapálený aktivista, to ale neznamená, že by měl mít člověk klapky na očích a nevidět, jak se žene lidstvo do záhuby (samozřejmě jako optimista věřím, že všechno má svůj happy end).

Věcněji se nad Avatarem zamýšlí Jhershaw: „Během filmu jsem si kladl několik otázek a došel k několika postřehům. Dovolili Jamesovi natáčet na Pandoře, nebo za něj natáčeli Na’viové? Protože Avatar vypadá úžasně, jako nic předtím. Má Neytiri bradavky? Savec to prý není. Půjde na Avatar Václav Klaus? Protože to je nejdražší zelená agitka na modrou planetu. Napsal Cameron záměrně takto jednoduchý archetypální příběh, aby nerušil od fascinovaného sledování Pandory? Nechává si nějaký promyšlenější zajímavější námět na další film? Atakdále…“ Podle Jhershawa je film „dechberoucí podívaná, s důrazem na slovo podívaná.“

„Jako komplexní film Avatar přeci jen trochu selhává,“ dodává recenzent a tipuje: „Ale co, letošní Top 10 to určitě bude.“

To stoprocentně: první týden po uvedení do českých kin byl Avatar šestý nejúspěšnější film v žebříčku dvou set hitů čsfd.cz, v současnosti je na jedenácté pozici.

Jestli máte rádi trochu romantiky, dobrodružné výpravy do vesmíru a vůbec dobrou podívanou, neváhejte ani chvilku, bezpochyby je to jeden z nejlepších filmů, který jste nejen letos, ale zřejmě na několik let dopředu mohli v kinech vidět.

Skoro tříhodinový příběh jsem vydržel sledovat a nebýt přestávky v promítání, ani jsem si neuvědomil, jak příšerně dlouho trvá. Ne že by se Cameronovi nedalo leccos vytknout, většina z nás ale chodí do kina pro pořádnou porci pořádného příběhu, ne kvůli technologiím nebo preciznosti scénáře.

Jednu radu bych ale přeci jen měl: nenechte si ujít 3D projekci. Já zatím viděl jenom klasickou „plochou“ a i tak jsem nadšený. Nejspíš to bude po letech další film, na který se půjdu podívat ještě jednou do Imaxu na třírozměrnou verzi.