Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Bezplatný deník E15 prý spolknul Hospodářské noviny

Akcie vydavatelství Economia se už déle chystají změnit majitele. Dlouho očekávaná operace prý je u konce. Novým vlastníkem má být nakladatelsko-vydavatelský podnik sídlící v Modřanech.

Včera odpoledne jsem dostal tuhle na první pohled nečekanou zprávu. Potvrzují ji nejméně dva zdroje. Z novinářského hlediska tedy tutovka, která musí ven. Chvíli sice pochybuji o hodnověrnosti klepu, jakých se v mediálních kuloárech neustále šíří spousta, ale nakonec si říkám, že ta zpráva má svoji logiku. Buď je to spolehlivá informace, která už transakci nijak neohrozí, nebo úmyslná dezinformace.

Nějak moc zpráv

Skutečnost, že je Economia vydávající mimo jiného Hospodářské noviny, na prodej, není nic nového.

Kdo se zajímá o média, ví, že Hospodářky a týdeník Ekonom jsou docela prestižní značky, ale s jejich výkonností je to už o hodně slabší. A čísla dalších titulů nijak neslibují, že by se hospodaření vydavatelství mělo vyvíjet růžově. Prodej silnému hráči je tedy pochopitelný.

Že je prodej blízko, ne-li rozhodnutý, svědčí i eskalace zpráv týkajících se Economie. Jen před pár dny prasklo, že loď opouští zakladatel vydavatelství a šéf jeho dozorčí rady Miroslav Pavel. Přestupuje do dresu regionálního konkurenta Vltava-Labe-Press, který vydává lokální Deníky a pražský bulvární Šíp.

Mluvilo se o tom, že novým majitelem Economie bude buď švýcarský Ringier vydávající bulvární plátky Blesk a Aha. Zoufale by pro svůj byznys potřeboval nějakou serióznější třešničku na dortu typu Hospodářek. Mluvilo se také o Mafře, vydavateli druhých nejčtenějších novin Mladá fronta Dnes a mnohem méně úspěšných bratrských Lidových novin. Mafra by byla vůbec nejlogičtější: cíleně skupuje zajímavá média.

Jenže požadovaná cena má být neúměrně přemrštěná. I když… Co je to pro ambiciózní cíle velkých finančních skupin? Jenže podle rovněž velmi čerstvé zprávy Mafra boj o Hospodářky prohrála.

Zapadá to

A tak modřanská Mladá fronta (která nevydává MF Dnes, jak si někteří pletou) nevypadá jako úplně nepravděpodobný kupec.

Shodou okolností, když jsem loni v září spekuloval o uvažovaném bezplatném ekonomickém deníku, zmínil jsem se, že by novinový titul do portfolia poměrně velikého vydavatelského domu skvěle zapadnul. Netrvalo dlouho, na trhu se objevil titul E15 a navzdory nepříliš vstřícným očekáváním se ukázal být docela kvalitním titulem. Jen kdyby tak prodával víc inzerce!

Najednou vedle sebe stojí dva hráči a mnozí čtenáři si jistě právem říkají, proč platit za drahé Hospodářky, když mohou mít v podstatě to samé docela zadarmo. Na druhou stranu, vydávat něco bez inzerce, to je dlouhodobě dost drahý špás. Mít tak oba tituly, to nemusí znamenat jeden zavřít. Jeden tým bude dělat za jedny peníze dva produkty. To je kauf!

Mladá fronta navíc vlastní řadu odborných titulů, které se zrcadlí v portfoliu Economie. Ty si inzertně škodí ještě víc, tady by bylo jejich sloučení pod jednu střechu víc než rozumné.

Nespornou výhodou Fronty je mnohem větší portfolio časopiseckých titulů, zahrnující nejen odborné, ale například i dětské či společenské magazíny. Economia zaspala, Fronta vlastnící navíc i nakladatelskou divizi je bezesporu podnikem s větším potenciálem dalšího růstu.

Prodej nebo nátlak?

Hlasy z Economie špitají, že na léto se chystá velké propouštění. Už prý se řeší, kde bude sedět tolik lidí pohromadě, po sloučení obou podniků.

Dost možná, že tohle všechno je jenom účelově vypuštěný balonek. Mafra, Ringier nebo někdo jiný zjevně po Economii dál mlsně pošilhávají, jenom nechtějí zaplatit požadovanou cenu. Co je tak trochu popostrčit, třeba podsunutím spekulace, že už je prodáno?

Reklama