Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Čtvrtý druh: dokument, který odhalil vládní spiknutí?

Takový problém v Česku naštěstí nemusíme řešit, u nás se vykecá všechno. Daleko hůř jsou na tom v USA, kde vláda má dostatek nástrojů k utajení čehokoli. Zdá se, že právě prasklo rozsáhlé spiknutí. Odhalila je před deseti lety psycholožka dr. Abigail Tylerová, která na Aljašce převzala po svém mrtvém muži utajovaný projekt. Když věci přišla na kloub, tajné služby nejenže doktorku zavřely do blázince. Neváhaly ani přestěhovat celé městečko, kde se všechno odehrálo, aby zakryly stopy...

Můžete tomu věřit nebo ne, každopádně záběry z filmu dokumentujícího celou kauzu jsou místy pěkně drastické. Tak nějak zní v úvodu snímku Čtvrtý druh, který natočil Olatunde Osunsanmi, varování pronesené doktorkou Abigail Tylerovou… tedy vlastně Millou Jovovichovou.

Pokud je vám druhé jméno dámy povědomé (ano, je to herečka), už jste prokoukli můj pokus o mystifikaci.

Reklama

Je ale stylově docela na místě.  Filmová novinka, který od včerejška běží v kinech, se opravdu tváří jako dramatizace autentických událostí, které se udály doktorce Abigailové v městečku Nome v Aljašce. Z důvodu ochrany osobních údajů tvůrci prý pozměnili jména osob, proto si doktorku Abigailovou nevygooglujete. Z jakého důvodu ale ani městečko Nome není tam, kde je zachycuje filmový dokument? Není to jasný důkaz vládního spiknutí?

Jistěže ne. Celý film je od začátku až do konce vycucaný z prstu. Máte-li rádi sci-fi a věříte na únosy mimozemšťany, přijdete si na své. Nebo taky ne.

Já i přítelkyně jsme si včera pošmákli. Mně tedy trochu zmátlo, že ona věřila, že jde opravdu o dokument, četla to na internetu, zatímco já šel do kina nepřipravený. Hned zkraje filmu a pak čím dál víc mi bylo jasné, že žádní mimožemšťani, žádná dr. Tylerová ani cokoli z filmu není realita, přesto se nedivím, že kombinace zjevného filmového příběhu s rádobyautentickými záběry v hodně lidech vyvolává pochyby, nakolik je příběh jenom zábava a zda na tom není něco pravdy.

Věřte, že není. A pokud nevěříte, přečtěte si recenzi Františka Fuky. Najdete tam i odkaz na stránku, kde se dozvíte, jak to bylo doopravdy. Jenže co když i to je manipulace FBI?

Už dlouho jsem nenarazil na film s tak kontroverzním hodnocením: sám Fuka mu dává jen 40 %, na čsfd.cz má v současnosti rating 70%. Jednotliví hodnotitelé se ale ode zdi ke zdi liší ve svých soudech: zatímco jedni film odsuzují jako slaboduchou blbinku, druzí jej vyzdvihují jako neskutečně dobře zvlánutý.

Souhlasím s tím, že Záhada Blair Witch byla do poslední chvíle uvěřitelnější, zatímco příběh tvrdící, že lidé na Zemi jsou běžně unášeni mimozemšťany prostě po chvilce musíte prokouknout.

Nebo ne? Na celé planetě je prý jedenáct milionů lidí, kteří s mimozemskými setkání čtvrtého druhu mají své zkušenosti.