Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Čunek přichází, Schwarzenberg neodchází

Kdybyste si před jedenácti dny vsadili milion na setrvání Karla Schwarzenberga ve vládě i poté, co se do ní vrátí Jiří Čunek, prohráli byste. Jenže, dalo se to tušit? Jistě že dalo. Mirek Topolánek je sice neskutečný hulvát, ale taky liška podšitá. Dalo se čekat, že se objeví řešení hodné chytré horákyně!

Kdo zná bahno české politiky, ani se nedivil, když včera odpoledne vyšla zpráva, podle níž Čunek se vrací do vlády a Schwarzenberg zůstává.

Podle Topolánka na to lidovci mají právo. Jiří Čunek je přeci svatý, obvinění z korupce nebylo prokázáno. S první částí věty nezbývá než souhlasit. Být já šéfem vládní strany, vicepremiérské křeslo bych si taky vydupal.

Být však šéfem vlády, musel bych být sakramentsky pevný v kramflecích. Nebo nezměrně nadutý. Topol je nejspíš tím druhým případem. Navzdory tomu, že jeho vláda prakticky míří ke krachu, rozhodl se Čunkovi ustoupit.

Reklama

Hlas lidu, hlas boží

"Je správné, že se Jiří Čunek vrací do vlády?" zjišťuje anketa internetového deníku Aktuálně.cz.

Není to správné, míní 79 procent respondentů a další tři procenta se nedokáží rozhodnout. Pro návrat exministra je jenom osmnáct procent z dotázaných.

"Je mi to jedno," vzkazuje svými činy Topolánek: on je přeci premiérem, on musí nejlépe vědět, co má dělat. Co je mu do voličů?

A má pravdu. Jen ať si jimi pohrdá, jen co hrdlo ráčí. Však oni mu to brzy spočítají.

"Vláda je nedůvěryhodná," souhlasí sedmasedmdesát procent účastníků jiné ankety serveru iDnes.cz, zatímco podle zbývající čtvrtiny Čunkův comeback Topolánkovým kabinetem těžko může otřást. Otázkou je, zda proto, že návrat ministerského křesla vítají, nebo jenom nad vládním cirkusem už dávno zlomili hůl.

Damoklův meč

Jeden z mála důvěryhodných členů vlády, ne-li jediný, teď bude plnit roli hlídacího drába. Karel Schwarzenberg totiž dlouho podmiňoval návrat Jiřího Čunka jasným rozkrytím jeho zamlžených financí.

Švédská sázková kancelář Unibet v půlce března vypsala sázku: "Zůstane Schwarzenberg ve funkci i týden po Čunkově návratu?" Odlehčená morálka české politiky je známá i ve světě: proto kurs 1,7 ku jedné více věřil, že "se to nějak zařídí" a ministr zahraničí zůstane, zatímco dvojnásobnou výhrou sázkovka ocenila jeho odchod z kabinetu, kde by měl sedět se svým staronovým kolegou.

Topolánek ve spolupráci s Bursíkem vymysleli na pana knížete fintu: "Jirka by to tak rychle nestihl a politicky je nutné, aby se vrátil. Tak mu dejme šanci, on do léta předloží výsledky auditu a bude jasno."

Šéfovi diplomacie nezbylo, než být diplomatem a tak na šalamounské řešení přistoupil. Kdo na Schwarzenbergův odchod vsadil peníze, prohrál. Ministr nejspíš do týdne neodstoupí.

Čunek říká, že s auditem nemá problémy. To je dobře. A dodává, že by se stejnému finančnímu striptýzu měli podrobit všichni ministři. Potlesk! Teď bude zajímavé sledovat, jak dopadne audit. Možná byl Čunek očerňován opravdu neprávem.

A možná se audit někde ztratí nebo s odkazem na osobní údaje či jinou výmluvu jej nebude možné zveřejnit. Nad ministrem Schwarzenbergem by ale v takovém případě visel pověstný meč. Věřím, že by Topolánkovi už další výmluvy netrpěl a dodržel by své slovo šlechtice. Tak by prohravší sázkaři vyhráli aspoň morálně.