Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Děcka, namalujte autistům svět!

Víte, že právě dnešek na celé Zemi už třetí rok patří Světovému dni autismu? Nejspíš nevíte. Já bych to taky nevěděl, nebýt toho, že pomáhám jedné paní, která se snaží udělat něco pro autisty v zemích, kde si o podmínkách, jaké známe u nás, můžou jenom nechat zdát. Pokud jste maminkou (tetou či babičkou, ale klidně i tatínkem, strejdou či dědou) dítěte, které rádo maluje, můžete také svým obrázkem pomoct.

Perchtu Kazi jsem už na svém blogu představoval před dvěma a půl lety. Tehdy jí vyšla první knížka, kterou napsala na základě svých zkušeností s autistickým dítětem. A od té doby se stalo neskutečně hodně věcí.

Kazi je neskutečně bojovná ženská, ukecala by asi i kámen. Však taky dělá záslužnou věc, nemyslí jenom sama na sebe. A tak není divu, že jsem jí taky podlehl. Když na přelomu roku založila vlastní Nadační fond Mi Mundo, nabídl jsem jí, že jí budu zadarmo pomáhat s marketingem. Cynik řekne, že to dělám jenom pro dobré jméno, pragmatik namítne, že podstatný je výsledek. Hádat se nebudu ani s jedním, ale kdo je trochu normální, jistě uzná, že lidé někdy dělají něco jenom pro dobrý pocit, že mohou někomu prospět.

Přesně to jsem poznal poslední dva týdny. Nadační fond se sice zaměřuje především na děti v zemích třetího světa, ale rádi bychom se nějak zapojili i v Česku. A tak jsme s Kazi vymysleli dětskou soutěž pro děti odstartovanou právě ke dnešnímu Světovému dni autismu vyhlašovanému OSN.

Reklama

Všechno to bylo doslovně na poslední chvíli, ani jsem nepočítal, že by se nám podařilo sehnat nějaké partnery, kteří by nás podpořili. A byl jsem nakonec hodně mile překvapený, vyšli nám vstříc v Respektu i v Českém rozhlase a díky několika sponzorům jsme můžeme slíbit účastníkům soutěže pěkné odměny.

Z vlastních pracovních zkušeností ale vím, že když se projekt dobře připraví, znamená to už poloviční šanci na úspěch – a když se vám povede oslovit správně lidi, kteří mají podobné projekty na starosti, většinou to neberou jenom jako pracovní úkol, ale často se o věc upřímně zajímají. Už párkrát jsem si říkal, že jsem viděl tolik špatně napsaných žádostí o podporu možná užitečné věci, že jsem i chtěl sepsat nějaký manuál, jak na: ale znáte to, člověk míní… prostě nebyl čas.

Ale k věci. Soutěž, kterou jsme vymysleli, trvá až do konce dubna a zúčastnit se může každé, tedy nejen autistické, dítě do deseti let, které rádo maluje. Stačí namalovat jakýkoli jednoduchý obrázek ilustrující nějaké písmenko, třeba kočku pro K, sluníčko pro S nebo fotbalový míč pro F – napadá mě, tady budeme řešit dilema, jestli fotbalový míč je pro písmenko ef nebo em, ale bereme i složitější obrázky, klidně i kompjútr, město nebo přehrávač.

Z došlých obrázků bychom pak rádi sestavili kolekci pohlednic, které nám vytisknou ve firmě Didot a výtěžek z jejich prodeje poslouží někde v Mexiku, Brazílii nebo některé další zemi. Pochopitelně, pokud něco prodáme, ale to ještě bude dlouhá cesta. Nejdřív nám ale musí vůbec nějaké obrázky dorazit. Každý, kdo někdy podobnou soutěž pořádal, má strach, jestli vůbec přijde aspoň jeden nebo dva obrázky. Už jsem si párkrát vytrpěl, že se není čeho bát, většinou jich dorazí docela dost a je pak těžké vybrat ty nejlepší.

Ale to už naštěstí nebude moje starost, vybírat bude porota a dvacet úplně nejvíc nejkrásnějších obrázků odmění knižními a jinými dárky knihkupectví Kanzelsberger, nakladatelství Rebo a Český rozhlas. Obrázky se posílají na adresu nadačního fondu, kterou najdete v oficiálních podmínkách soutěže.

Už se těším na všechny ty obrázky, které přijdou. A vlastně mě tak napadá, pokud byste se kdokoli chtěli nějak zapojit, neváhejte a ozvěte se buď mě, nebo přímo Kazi (mail na ni najdete na webovkách www.autismo-mimundo.com). Asi nemusím zdůrazňovat, že každá pomoc se hodí.

___

Sdělení podle čl. 4 zdejšího Kodexu bloggera: Autor tohoto článku zde informuje o aktivitách společnosti, v jejíž činnosti je přímo nebo nepřímo zainteresován.