Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Disident není prostořeký hlupák

To, že prezident je prostinký hňup, ještě nutně neznamená, že je takový celý národ. Tak nějak by se dal poupravit příměr o vládě, jakou si národ zaslouží, poté, co se Klaus pasoval na evropského disidenta.

Musím říct, že mě to na něj hrozně mrzí. Nejsem sice extremistický obdivovatel prezidenta Václava Klause, ale až donedávna jsem jej respektoval jako suverénní hlavu státu. Po tomto týdnu je to prostořeký pitomec, který říká věci, kterým nerozumí.

Uznávám i, že můj odsudek není zrovna nezaujatý. Jsem fanda Evropské unie a tudíž můžu být hloupě zaslepený. Na druhou stranu se domnívám, že jsme demokratická země, nic nám nehrozí, nikdo nás neokupuje, nikdo nám nevnucuje cizí vůli. Česko je plnoprávným členem unie se všemi právy i povinnostmi.

A Klaus není nic jiného, než formální hlava státu, vysoký státní úředník. Buď svoji práci dělá dobře, nebo ne. Mě ale opravdu nezajímá, co si o ní myslí. Když ho nebaví, ať jde od válu.

Můžete pracovat leckde a leccos si myslet. To je vaše právo. Už vůbec ale není samozřejmé, že totéž můžete vyřvávat nahlas. To není pokrytectví, to je fakt.

Copak si může prodavačka v obchodě nebo úřednice v bance dovolit říct nahlas, že zákazník je hlupák? A že často přitom objektivně vzato je tomu tak. Nemůže. Ne že by jí v tom něco bránilo. Co by. Když se jí to nelíbí, ať to řekne, ale odejde. Zákazníci často mívají hloupé dotazy, pacienti přečasto reagují přehnaně hystericky, ale profesionálové svoji práci zvládají.

Copak si myslíte, že její veličenstvo britská královna souhlasí se vším, co podniká "její" vláda? Jistěže ne. Jenže ona moc dobře ví, kde je její místo: ač formálně kraluje státu, bylo by dost eklhaft, kdyby šla proti vlastní zemi.

Jenže Klausovi je to jedno. On je hvězda. On nejlíp všechno ví. On nesouhlasí s unií, on nesouhlasí s naší vládou, on nesouhlasí s tím, že za pár týdnů budeme šéfovat celému kontinentu.

Jsou tady někde snad nějaká evropská, americká či sovětská vojska, která jej nutí k prezidentování? Nejsou. Tak proč je prezidentem země, s níž nesouhlasí? Když svoji práci neumí a nezvládá, ať odstoupí.

Nesouhlasit s unií je Klausovo občanské právo. Scházet se v soukromí s kým chce také. Ale poškozovat zemi jako celek a dělat ze sebe coby prezident kašpara, to by si vážně mohl odpustit.

Tím spíš, že disidentem rozhodně není. Nemusíte obdivovat exprezidenta Václava Havla, ale ten se jistě aspoň snažil o nápravu věcí veřejných. V době, kdy devětadevadesát procent obyvatel souhlasilo s komunistickou vládou. Klaus jenom brečí na nesprávném hrobě.

Zajímavé je, že přitom před listopadem nadšeně budoval socialismus, s podporou strany a vlády si vystudoval fešáckou školu a ani trochu jej nenapadlo, že by mohl být disidentem. Dneska, když je prominentem, snadno se mu to slovíčkaří. Nic neriskuje, když neodstoupí, prezidentem zůstane, i když se ukázal být přinejmenším nevkusně hloupým neprofesionálem.

Mrzí mě to, ale já se na něj nezlobím. Ješitní staříci totiž často trpí demencí.

Reklama