Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Dnes se prý zastavila Země

Navzdory titulku to vypadá spíš obráceně. Chcípající filmový průmysl dostal pořádnou bombu. Nový kasovní sci-fi trhák za jediný víkend vynesl v amerických kinech jednatřicet milionů dolarů.

Jako fanda vědeckofantastického žánru jsem si pochopitelně nový film režiséra Scotta Derricksona nemohl nechat ujít. Na jeho remake slavného Dne, kdy se zastavila Země jsem byl opravdu zvědavý, protože původní snímek, který v roce 1951 natočil Robert Wise, vpravdě po zásluze nese nálepku kultovní.

Už několikrát v minulosti jsem si ověřil: filmoví fanoušci jsou nejlepšími kritiky. Když si přečtete, co píší na stránkách filmové databáze CSFD k původní verzi filmu a k letošnímu hitu, nemůžu než nesouhlasit. Možná byl Keanu Reeves skvělý a vážně temnější, než studenoválečnický Klaatu, a Jennifer Connellyová je pěkná ženská a hraje docela sympaticky, na film první třídy je to ale přeci jen trochu málo.

A tak jestli uživatel Lima píše na adresu Wiseovy verze, že se mýlí ten, kdo by čekal podle plakátů, že půjde o nějaký béčkový film, pak já jsem nečekal, že nová verze béčkovým filmem bude… a ona jím tak trochu je. Zatímco první poločas ještě slibuje dobrou zábavu, druhá polovina působí dojmem, jako by tvůrci nevěděli, kudy kam.

Nebudu zdržovat vyprávěním děje. Ten si v klidu nastudujte na některém z filmových serverů, nebo třeba v recenzi zveřejněné na iHNedu. Proč se mi ale film nelíbil? (A přiznám, že mne to mrzí, takže se na něj nejspíš půjdu podívat ještě jednou.)

Vůbec to není proto, že jako správný Čech nemám rád humanistická poselství, jak se nám snaží sugerovat recenzent. Naopak. Vlastně nemám rád akční sci-fi, ale komorní příběhy o lidech.

Jenže Derricksonův film působí jako studentská koláž vršící na sebe jedno klišé za druhým. Všichni lidé bez rozdílu tak jsou jen agresivní rasa mířící nemilosrdně k sebezničení a americká administrativa nezná jiná řešení než "bum! bác!", hned do všeho řeže násilím. Můžete být sebenaivnější, stejně musíte cítit, že celé vyprávění je příliš jednostranné, jednoduché. A přitom vyslanec supervyspělých civilizací vlastně nepřináší žádné poselství, než jen chabé konstatování, že lidé jsou zlí a budou zničeni.

Ale pokud vás film aspoň trochu zajímá, určitě se na tenhle snímek do kina vypravte. Jednak proto, že utržit tolik peněz za jediný víkend je opravdu úctyhodné (i v Americe), druhak proto, že česká kina v poslední době skomírají.

A jestli máte rádi sci-fi, vřele doporučuji Průvodce filmovými sci-fi od bloggera Ondřeje Slaniny z iDnesu.

A propos: neporadíte mi někdo, kde sehnat celou původní verzi Dne, kdy se zastavila Země z roku 1951?

Reklama