Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Dobrá zpráva: Špatná vláda padla

Korupce, kam se jen podíváš, mafiánské praktiky namísto demokratické správy věcí veřejných a totální neschopnost otevřené komunikace. Taková byla vláda Mirka Topolánka.

I když rudému Jirkovi Paroubkovi, který všechno spískal, nefandím ani trochu, vůbec se nedivím, že poslanci tento týden řekli neschopné vládě pápá. Nešikovné maso musí pryč.

Těžko říct, co Renata na Mirka ví, když se coby premiér bál hodit přes palubu hlavu justiční mafie.

Těžko říct, kdo všechno bral, když ani usvědčený korupčník Jirka nemusel od korýtka.

Těžko říct, kdo za vládu dával dohromady komunikační strategii, když většina lidí, co je znám, nemá nic proti tomu, že všechno něco stojí, a přesto modří neustáli tlak rudooranžových proti poplatkům.

Věřím, že každý z Topolánkových ministrů teď žije v přesvědčení, co dobrého pro zemi nevybojoval. Ale s odstupem času jistě bez emocí většinou uznají, jak tahle vláda byla špatná.

Až se za pár let ohlédneme do roku 08 jednadvacátého století, nebude nám připadat tak tragický, jako roky 38, 48 nebo 68 minulého věku. Kauza Vesecká, skandál Čunek zůstanou zapomenuty, nikdo si ani nevzpomene na Topolánkovu vládu, která tuhle špínu nedokázala uklidit.

A to je dobře. Pád vlády, která nedokázala dobře vládnout, jistě není dobrá zpráva ani v hospodářské recesi, ani uprostřed evropského předsednictví. Není to ale žádná tragédie, jako byla nacistická nebo sovětská okupace, jakkoli si to hloupá vláda ve výpovědní lhůtě snaží namluvit.

Reklama