Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Dvojí hra: agenti versus korporace

Ona pracuje pro americkou CIA, on pro britskou MI6. Ona se s ním jednou služebně vyspala, on jí to nemůže zapomenout. Oba už mají tajných služeb po krk a chtějí se udělat pro sebe. Jak? Najdou dvě přihlouplé korporace, které chtějí pumpnout o prachy. Nakonec jsou to ale profesionální špióni, kdo sami nalítnou.

Už dlouho jsem v kině nenatrefil na tak špatný film, jako je Dvojí hra režiséra Tonyho Gilroye. Popis vylíčený v perexu víceméně spolehlivě obsáhne děj celého filmu.

Jde o příběh dvou agentů, které hrají Clive Owen a Julia Robertsová. Owen Robertsovou sbalí, nejspíš si užijou vášnivou noc, ukáže se ale, že agentka přefikla agenta, aby ho mohla zdrogovat a prohledat jeho hotelový pokoj. Owen má u sebe kódy, které Robertsová potřebuje pro svého chlebodárce.

Celý film je o tom, jak mezi nimi údajně přeskočila jiskra, ale jak správně podotýká jedna z hodnotitelek na csfd.cz, nějak to není vidět. Shodl jsem se s kamarádkou, že film nejspíš vznikl proto, že Robertsová už dlouho nebrala svůj hvězdný honorář a tak si potřebovala někde zahrát. Pokud možno něco nenáročného, aby prachy dostala co nejrychleji.

Obvykle děj prozrazuji nerad, ale tady udělám výjimku. On ten film vlastně ani pořádný děj nemá. Má jít o napínavý příběh ze světa korporací. Oba agenti se nechají najmout do bezpečnostních oddělení velkých firem, naoko pracují proti průmyslovým špionům konkurentů, ve skutečnosti se snaží podfouknout své zaměstnavatele a sami jim ukrást převratnou novinku. Jenže se to trochu zašmodrchá.

Reklama

Víc neprozradím. Jen jsem z filmu nabyl dojmu, že si hollywodští producenti nejspíš myslí, že americké a britské tajné služby nejspíš zaměstnávají nemehla, se kterými si poradí kdekterý bezpečák středně velké firmy. Je sice pravda, že západní firmy věnují interní ochraně velkou pozornost, dost ale pochybuji, že vlády USA a Spojeného království disponují horšími týmy. Uznávám, tohle už je detail, ale u filmu, který má být špionážní, možná dost podstatný.

Ten film vysloveně neurazí. Když je venku pršavo jako v těchto dnech, dá se na to koukat, ale nějaký hlubší zážitek nečekejte. Připomíná tak trochu odvar jiných, mnohem lepších snímků: kus z Dannyho parťáků, špetku z Mr & Mrs Smithových.

Překvapivě posledně jmenovaný snímek má v databázi csfd.cz aktuální hodnocení 63 %, zatímco Dvojí hra nepatrně vyšších 65 %. Snad že je to novinka, protože aspoň pro mě si Smithovi zaslouží čtyři hvězdičky z pěti, zatímco Gilroyově novince jsem dal jen tři.

"Kdyby po úvodních titulkách začly hned závěrečný titulky, viděli bysme asi to nejlepší z celého filmu," píše hodně krutě na čs. filmové databázi uživatel maverick10. Ale nezbývá, než mu dát trochu za pravdu. Úvodní titulková scénka pracující se zpomalenými záběry je opravdu perfektní a slibuje trochu víc, než nakonec dostanete.