Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Jak Havel odhalil diktátora Kaczyńského

Ach ty česko-polské vztahy. Bratrství dvou slovanských národů věčně narušují šarvátky a války. Ta poslední zuří už třetím dnem. Exprezident Havel doporučil Polákům uspořádání předčasných voleb. Nejspíš tušil... Odhalený prezident Kaczyńský urychleně vyhlásil v zemi výjimečný stav.

"Soudružky a soudruzi, ohromná je tíže odpovědnosti, která mi připadla v dramatickém okamžiku polské historie," prohlásil prezident Lech Kaczyński v mimořádném televizním projevu a pokračoval k zásadnímu sdělení.

Diktatura v Polsku

"Mou povinností je převzít tuto odpovědnost – jde o budoucnost Polska, za jaké moje generace bojovala na všech válečných frontách a jemuž věnovala nejlepší léta svého života. Oznamuji, že dnes byla ustavena Vojenská rada národní záchrany. Státní rada, v souladu s ustanoveními Ústavy, vyhlásila dnes o půlnoci výjimečný stav na území celé země."

Tento záznam si můžete přehrát:



Nebojte se. Kousky bratrů Kaczyńských sice vybočují z obvyklých norem demokratického státu, vojenskou diktaturu polský prezident ale nevyhlásil. Scénka uložená na YouTube nevznikla včera, ale už dřív. Jen pro někoho vtipně, pro jiného nevkusně ukazuje, kam podle mnohých Poláků směřuje vláda Lecha a Jarosława Kaczyńských. Kaczyńští Poláky opravdu štvou a jsou vděčným terčem jejich humoru.

Původní hlas patří prvnímu tajemníkovi Polské sjednocené dělnické strany, předsedovi rady ministrů a ministru národní obrany Wojciechu Jaruzelskému. Stejná slova použil 13. prosince 1981, když v televizním projevu šokovanému Polsku skutečně oznamoval nastolení vojenské diktatury.

Co s tím má Havel?

Se vtípkem samozřejmě nic. Exprezident Václav Havel jen v pondělí v jihopolském Krakově představil polské vydání svojí knihy Prosím, stručně. A při té příležitosti řekl jen docela nevinnou větu. "Předčasné volby nejsou ostudou demokracie. A není ani hanbou pozvat na ně pozorovatele z Evropské unie, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nebo jiných organizací," cituje Havla Gazeta Wyborcza.

S tím lze přeci stoprocentně souhlasit. Jenže potrefená husa se vždycky ozve a s polskou demokracií to je teď nejspíš všelijak.

Okamžitě se vyrojila různá osočení na adresu Čechů. Zdá se, že trefná: Havel nás přirovnal ke Kubě, Polsko si poradí samo či dokonce Havel varuje Polsko.

A hned také z Prahy přispěchali loajální dopisovatelé s ujištěním, že Češi to tak ostře jako jejich bývalý prezident nevidí. Demokracie v Polsku není ohrožena, hlásá Rzeczpospolita.

Rád bych věřil. Ale něco podobného hlásá i kubánská či severokorejská propaganda.

Reklama