Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Je Paroubek politicky stupidní prase?

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek schytal hned dvakrát tento týden od voličů výprask. Tedy přesněji: voliči po něm házeli vejci a dali jasně najevo, co si o soudruhu předsedovi a jeho partaji myslí. Je ovšem otázka, jestli divadlo, které Paroubkovi aparátčíci ve vaječné kauzičce sehráli, nakonec straně nepomůže postrčit preference směrem nahoru.

Nejprve trochu rekapitulace. První hlasování ulice vejci a rajčaty se odehrálo už ve středu na předvolebním mítinku v Kolíně.

Syrové vejce se nechutně rozprsklo na Paroubkově saku. Strana i Jirka však přesto celý den usilovně zapírali. Nic takového se nestalo.

I když na místě byli očití svědkové a i recesističtí útočníci se práskli médiím, partaj vesele lhala. Lidé přeci mají soudruha předsedu rádi, nic takového by mu neudělali. Ze strany růže jsme všichni zvyklí na téměř permanentní lhaní, tak se nikdo ani nedivil.

To spíš údiv zaslouží, proč se navečer sociální demokraté rozhodli přiznat porážku. Ano, předseda dostal od voličů na frak, tedy samozřejmě na sako, ale není to nic vážného, nebylo to na mítinku samotném, ale až když z něj socdemácký papaláš chtěl odjet domů. Jako by to nebylo jedno, že? Typická oranžová hra se slovy.

A aby toho nebylo málo, stranický šéf marketingu se snažil na druhý den vše ještě zlehčovat. Prý šlo o banalitu, o kterou se policie nemá ani zajímat, a kdyby někdo z politických oponentů měl zájem, strana mu ráda poskytne dostatek receptů, jak s vejci vhodněji naložit.

Jako by si Jirka koledoval o další výprask.

A taky že jo. V sobotu to Paroubek schytal od voličů v Plzni.

Nemá snad ani smysl dodávat, že strana sociálních demokratů zopakovala středeční scénář: nikdo nic neviděl, nikdo si nic nepamatuje. Slepí a neschopní soudruzi by chtěli vládnout zemi?

Komické přitom je, že Paroubek už ve středu na vaječné teroristy křičel, že jsou prasata. Podle sebe soudím tebe, není-liž pravda? Vzápětí na to ale zapomněl on i jeho bližní. A že kdo lže ten i krade, to už tady bylo řečeno nejméně stokrát. Voliči flirtující s myšlenkou vlády jedné oranžové strany by na to neměli zapomenout.

Jak ale víme, i když Paroubek vypadá jako prase, ve skutečnosti je to spíše šelma ryšavá. Lže jako když tiskne kdykoli se mu to hodí, trpí účelově politicky stupidní ztrátou paměti a ani trochu se nezastydí, když do kamery tvrdí, že neřekl, že něco řekl. To jen tak pro připomenutí.

Nedělejme z toho aféru. Stejně tak jako nemá smysl přeceňovat význam průzkumů veřejného mínění (jimiž se Jirka tak rád zaštiťuje, když zrovna náhodou vyjdou v jeho prospěch), měl by politik snést i nějaký ten zásah vajíčkem nebo rajčetem.

Ostatně, kdyby z nevinné recese nedělala socdem takovou kauzu, v médiích by se o incidentu nejspíš objevila jednosloupcová zpráva. Takhle se ale z věci stala událost: a po plzeňském atentátu se nejspíš můžeme těšit, že nás pondělní noviny zaplaví vajíčkovým superzpravodajstvím.

Jen mě napadá jedno. Je Paroubek tak politicky stupidní, nebo to na nás sehrál? Je přeci známá věc, že lidé fandí těm, kterým je ubližováno. Pro mnoho lidí je teď Paroubek oběť, která si zaslouží podporu.

Že by si oranžoví skorokomunisté najali vrhače vajec, tomu sám nevěřím, ale že situace šikovně využili ve svůj prospěch, to je skoro zjevné.

Reklama