Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Jeden svět, jeden sen

Číňané i Češi si mohou oddechnout. Jedni proto, že olympiádu zdárně zvládli, druzí proto, že neodjeli s prázdnou. Český Vodafone má naopak důvod do breku. Nezvládl ani start prodeje kultovního mobilu iPhone. A co Slováci? To se teprve uvidí.

Už je lhostejné, jestli je správné nebo nikoli, že právě skončená olympiáda proběhla v komunistické Číně. Ta příští totiž bude v Mekce demokracie, v Londýně.

Motto pekingských her Jeden svět, jeden sen jistě vystihuje víc, než si čínští mocipáni přáli. Třeba to, že když už jednou někde olympiáda je, měla by se brát vážně. Což se nakonec povedlo. Nemluvě o tom, že určitě je vždycky lepší, když lidé mohou mezi břehy jedné a téže řeky volně přebíhat po mostech, než když jsou od sebe odděleni jako by byli z jiných světů: tak to soudruzi z Pekingu asi nemysleli, ale cokoli dokáže lidi z rozdílných zemí spojit, je užitečnější, než zavřít bránu a nikoho za ni nepustit.

Pro milovníky statistik: čeští sportovci Barbora Špotáková, Kateřina Emmons, David Kostelecký, Ondřej Synek, Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek přivezli z Číny tři zlaté a tři stříbrné medaile. V celkové tabulce národů tak skončili na krásném čtyřiadvacátém místě. Pravda, v minulosti jsme získali i více medailí, ale… je to tak podstatné? Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se, říká se přeci.

Jeden svět má teď jeden sen, pokud jde o mobily. I do Česka minulý týden vtrhnul toužebně očekávaný iPhone. Až doteď jsem nedal na Vodafone dopustit. Ale teď to vypadá, že směle strčí do kapsy postkomunistickou Telefoniku.

Kolem prodeje iPhonu vymýšlí reklamní srandičky, můžete si o něm přečíst na blogu či dokonce sledovat zprávy na twitteru, ale v reálném životě sliby chyby. Už dlouho dopředu Vodafone planě sliboval registrovaným zájemcům, že jim pošle mail, jakmile bude jasné, kdy a za jakých podmínek začne nový telefon prodávat. Myslíte, že poslali nějaký mail? Ani jeden. Lháři! Typická reklamština.

Nemluvě o tom, že jak se zdá, tentokrát si namastí kapsy konkurenční operátoři schopní nabídnout zákazníkům telefon za výhodnější ceny . Jen tak mimochodem, co vy? Koupíte si nový iPhone? Já o něm uvažoval, ale čím víc recenzí jsem četl, tím spíš si myslím, že je to sice krásný, ale obyčejný telefon.

Komu závidím jsou Slováci. Po Silvestru je čeká vstup do eurozóny. Už teď začali trénovat: všechny cenovky na Slovensku vedle korun musejí být uváděny i v eurech.

Evropský pas už mám, a i když je pro nás momentálně výhodnější nechat si silnou českou korunu, mým snem je, až se také staneme součástí eurového světa. Plat nám sice opticky skoro třicetkrát klesne, ale stejně se sníží i ceny. Nebo se také bojíte, že toho obchodníci využijí a vyšponují je nahoru pokoutním zaokrouhlováním?

Reklama