Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Jsou Gipsy.cz víc Češi, nebo Cikáni?

Odpověď na zdánlivě podivnou otázku může být důležitá. V tom prvním případě je populární česká kapela totálním outsiderem dnešního semifinále Eurosongu. Jako Romové by ale možná mohli uspět. Jak to v Moskvě nakonec dopadne se dozvíme už večer. Pojďte si zatím zatipovat – a poslechnout pár písniček.

Večer se v Moskvě koná první semifinálový večer pěvecké soutěže Eurovize. Za Česko bude bojovat kapela Gipsy.cz. Mám ji moc rád.

Bohužel, naši reprezentanti nemají šanci uspět. Podle bookmakerů jsou totiž společně se Slováky největším propadákem letošního ročníku. Sázková kancelář Unibet na to, že by vyhrála česká skupina Gipsy.cz nebo slovenská dvojice Nela Pocisková a Kamil Mikulčík vypsala v obou případech kurz 600:1. Lidsky řečeno, něco naprosto nemožné.

A bohužel podle sázkovky není ani velká šance, že se Gipsy.cz probojují dneska do sobotního finále. Na postup kapely vypsala kancelář kurz 5:1, zatímco možnost, že vypadnou ze hry už večer, vyjadřuje kurz 1,14:1. (Kurzy na Slováky jsou ještě horší: na postup šest ku jedné, na nepostup 1,1:1.)

Překvapivě důvodem není to, že by Gipsy špatně zpívali, zvolili hloupou písničku nebo se světu nelíbilo, že jsou Romové. Vadí to, že jsou Češi a česká nátura, jak známo, je značně izolacionistická. Žijeme si na svém písečku, do ničeho se nemícháme… a pak nám chybí podpora od jiných národů.

Reklama

To jsem si vůbec nevymyslel. Je to oficiální vysvětlení sázkovky, proč nám tak málo fandí. „Ačkoli se Eurovision Song Contest tváří, že je to zpěvácká soutěž, jde především o 'politiku' a tradici, což je právě problém Čechů,“ potvrdil před pár dny Kenneth
Pedersen, bookmaker Unibetu pro speciální sázky, když kancelář zveřejnila svoje kurzy. „Na jakýkoli úspěch potřebujete spřízněné národy a uprchlíky rozprostřené po co největším kusu Evropy. Tohle Čechům naprosto chybí, to co si ostatní národy v Eurovizi budují desítky let,
oni za ty dva roky účasti dohnat nemohou,“ dodal Pedersen.

Nestihl jsem se ho zeptat, jakou by Gipsy.cz měli šanci, kdyby nesoutěžili za Čechy, ale za Romy. Tak nějak mi z toho ale plyne, že by se možná posunuli trochu výš. Však jednou bude každý chtít být Cikán, zpívají přeci.

Co myslíte? Dali by po Evropě dohromady čeští Gipsy podporu dalších Romů?

Ale teď už si pojďme poslechnout pár ukázek. Nejdřív píseň Aven Romale, se kterou dneska kapela vystoupí.

Tady najdete její veselejší verzi. Je to sice šou, ale není trochu slabá? Mám radši jejich jiné písničky, už zmiňovanou Jednou miluju. 

Když to ale srovnáte se slovenským želízkem v ohni, uznejte, je to slabota. Leť tmou, to je taková tuctovka. A tohle bookmakeři srovnávají s našimi šoumany? Pedersene, no toto!

Ovšem absolutní jedničkou podle bookmakerů prý je norský Bělorus Alexander Rybak. Když jsem to slyšel poprvé, ohrnul jsem nos. Norové to dopracovali, když za ně soutěží běloruský Saša.

Jenže pak jsem si ho našel na youtube a uznávám: tohle je opravdová šou! Bude se líbit nejen v Rusku, ale jistě i ve většině Evropy.

Pro bookmakery je Saša jasný favorit. Na jeho vítězství si můžete vsadit v kurzu 2,25:1. „Norsko je právě příklad dobrých konexí. Všeobecně oblíbený národ, má silné vazby na zbytek Skandinávie, zpěvák je původem z Běloruska a předvádí velmi dobrou šou. Proto Norsko letos vypadá jako velmi silný kůň,“ vysvětlil londýnský bookmaker Kenneth Pedersen. Můžete nesouhlasit?

Ale možná ještě nic není ztraceno. Gipsy mám opravdu moc rád, ale za skladbu, kterou si vybrali do soutěže, bych je nepochválil. A i když je jejich vystoupení zajímavé, ve srovnání s Rybakem je slabší. To uznat musím.

Na druhou stranu, bedlivě jsem pročítal diskuse pod různými nahrávkami jak norského favorita, tak naší kapely. Překvapilo mě, na kolik vřelých ohlasů ve prospěch Gipsy jsem narazil.

Češi už pro ně nic udělat nemohou. Pokud ale máte přátele v některé z "našich" zemí, můžete je poprosit, ať pro nás hlasují.