Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

„Jsou Sherlock Holmes a doktor Watson homosexuáloví?“

Ne, to rozhodně nejsou, i když i to se o nich říká. Ale jinak jsou úplně všechno, než jak je starý dobrý Sir Arthur Conan Doyle napsal. Je konec devatenáctého století a přichází Holmes, Sherlock Holmes...

Omlouvám se hned za dvě výpůjčky, ale obě sem padnou. Titulek článku jsem si půjčil z Respektu od Markéty Pilátové. Psala sice spíše o tom starém dobrém Holmesovi než o nejnovější filmové verzi, povedla se jí ale pěkná hříčka: nad Sherlockem Holmesem verze 2010 se skutečně vznáší otázka, co s tím Watsonem vlastně má.

Kouzlo nechtěného trefně vystihuje, jaký film Sherlock Holmes režiséra Guye Ritchieho je… Slavný detektiv v podání Roberta Downeye Jr. je prostě jiný, než jak jsme zvyklí. Víc akční jako Bond, James Bond, než jako konzervativní viktoriánský suchar. Však si také média všímají, že současní filmoví tvůrci boří jednu tradici za druhou.

Reklama

Ale zdá se, že se nové pojetí Sherlocka Holmese líbí. Zrovna včera přišla z Los Angeles zpráva, že za hlavní hereckou roli Downey junior získal Zlatý globus.

Když pominu, že pro někoho je vůbec šok, že nový Holmes je spíš podivínský floutek, než seriózní postava, jakou bychom my pamětníci čekali, ozývají se i kritiky, že film je navzdory akčnímu obalu poměrně nudným příběhem.

Nebudu tvrdit, že jsem celou dobu seděl v kině napjatý, co bude dál, naopak, v podstatě hned na začátku je jasné, o čem velká filmová honička bude, ale neřekl bych, že je ten film nudný. Kdyby nic, Rachel McAdamsová coby Irene Adlerová je nádherně svůdná a neskutečně akční ženská, Mark Strong v roli zloducha Blackwooda je opravdu zlověstný a ostatně ani Jude Law jako dr. John Watson vůbec není špatný. Vlastně jsem si celou dobu v kině říkal, že tady je mi sympatičtější, než jak jsem si jej představoval.

Někdo by mohl říct, že by se Sir Doyle nejspíš obracel v hrobě, kdyby zabloudil do kina a viděl dnešního Holmese. Ale to je omyl, milý Watsone! Stačí zavítat na wikipedii a připomenout si, že svoje nejslavnější dítko sám slovutný autor chtěl neúspěšně zprovodit ze světa. Jenže veřejnost ho za to málem ukamenovala a tak by Doyle možná nakonec byl rád, že se jeho hrdina tak dobře usadil i v jednadvacátém století.

Ačkoli vlastně nemám filmové rvačky kdovíjak rád, asi nejlepší je scéna z ringu, kde Holmes ve zpomalených záběrech plánuje, jak zlikviduje silnějšího protivníka (věděli jste vůbec, že Holmes boxuje? Já tedy ne!) a samozřejmě nádherné jsou všechny záběry starého Londýna, který prostě miluju. Kdyby nic jiného, to jsou důvody, proč ten film vidět.

Každopádně na čsfd.cz v současnosti 76 %, sám jsem filmu dal pět hvězdiček z pěti.