Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Kéž by příští vláda byla komunistická!

Vyhrají podzimní volby občanští nebo sociální demokraté? Jedni za osmnáct a druzí bez dvou za dvacet? Marnost nad marnost, nejlepší by bylo vrátit se k osvědčenému: vládě jedné strany. Ať už jste voliči kterékoli ze stran, dejte jim najevo svoji nespokojenost... a volte komunisty!

To je ale šokující výzva, viďte!? Myslím to ale dočista vážně. Nejlepší pro celou společnost by bylo, kdyby některé z nejbližších voleb konečně už vyhrála komunistická strana. Proč ne tedy letos na podzim?

Vážně bych jim to přál. A nám všem. Bylo by to ohromně poučné a ozdravné.

Už vidím ty komentáře v médiích. "Komunisté sestavují vládu," komentuje suše Právo, zatímco Lidové noviny hystericky křičí: "Návrat starých časů!"

Až by pominuly emoce a došlo na konkrétní kroky, co asi by se stalo? Komunistický puč? Popravy nekomunistických poslanců? Znárodňování podniků? Vystoupení z NATO a EU a přičlenění k Ruské federaci?

Reklama

Někdy to tak vypadá, že přesně toho se bojíme, když mluvíme o tom, "hlavně aby nevyhráli komunisti". Co asi tak opravdu by se stalo?

Soudruh Filip by nejspíš skutečně v prvních dnech chvíli blábolil něco o nových pořádcích a lepší společnosti. Jenže pak by přišlo reálné vládnutí a nejpravděpodobněji ze všeho byste ani nepoznali, jaká že je stranická příslušnost pánů ministrů.

Žijeme v jiné době, v jiném kontextu, komunisté nemají moc možností dělat věci jinak. Na revoluci zapomeňte!

Nakonec by se ukázalo nejen, že naštěstí nechystají návrat ke starým pořádkům, ale jejich voličům by se  doširoka otevřela kukadla: nebude chleba za dvě koruny, nebudeme se mít jako za komunistů dříve (říkejte si tomu líp, chcete-li). Strana by se znemožnila a podobně jako eurovolby v podstatě zlikvidovaly Zelené, nejspíš i ruďoši by ztratili svoji aureolu.

Vím, tahle představa je nereálná. A jaké tedy budou podzimní volby?

Tipuju, že ty právě skončené dost napověděly. Půjde nejspíš o tvrdý boj mezi ODS a ČSSD, voliči dosud hlasující pro různé menší strany nejspíš začínají chápat, že tak jenom mrhají svými hlasy. Lidem už začíná být jasné, že ani tak nejde o to, co by bylo hezké, kdyby…, ale spíš o to, co skutečně bude, když…

Že Strana zelených fakticky zkrachovala, to už připouštějí i politologové, s lidovci to také vypadá různě a že by se aspoň některé z malých stran dokázaly dohodnout, že budou vystupovat pod jedním ze svých mnoha egošéfů, tomu se v Česku dost dobře nedá věřit.

Česká tisková kancelář přepočítala výsledky eurovoleb na křesla ve sněmovně. Jak to vyšlo? Zatímco modří ptáci s lidovci by jich obsadili celkem 105, socialistický blok ČSSD a KSČM přesně o deset méně.

Není to jasná nápověda pro strany i voliče, o co usilovat?