Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Konec světa v roce 2012 nebude

Mayský kalendář sice slibuje na 20. prosinec 2012 konec světa. Věřte ale, že nakonec to tak tragické nebude. Navzdory tomu, že světové vlády jsou plné pitomců a svět ve skutečnosti neřídí nic než peníze, předvídaná apokalypsa nakonec bude docela prima sranda. A něco kolem milionu lidí se zachrání, to je přeci tak akorát, stejně už se tady nedalo žít.

Jako perex hloupý je i celý nový film Rolanda Emmericha. Téměř tříhodinové mučení obrazem a lacinými triky by se klidně dalo sestříhat na půl hodiny. Jenže to by nejspíš bylo po filmovém hitu současnosti.
"I když jsem věděl, že to bude strašně hloupý, tak mě to stejně často překvapilo. Triky fajn, ostatní nebrat," zhodnotil film uživatel s nickem Molotov na čsfd.cz a dal snímku dvě hvězdičky. Ne vždycky se s diváckou většinou shodnu, ale Molotovův názor je stoprocentně trefný, i když jsem k Emmerichovi byl smířlivější, když jsem jej odměnil třemi hvězdami.

Snad proto, že ten rádobykatastrofický sci-fi horor je docela často opravdu zábavný.

"Je totiž dílem stejně katastrofickým jako legračním – vznikl zvláštní
hybrid catastromedy," výstižně 2012
hodnotí uživatelka Nathalie hodnotící katastrofickou komedii čtyřmi
hvězdičkami. "Hlášky postav a verbální timing jsou na toxicky
vysoké úrovni a nečekaně cynicky shazují i napínavé pasáže – komický
prostor má zejména široká ruská duše, mnišská odevzdanost, britská
královna a černohumorná pasáž s kalifornským guvernérem. Triky z
digitální říše jsou bombastické, místy ale čouhají z plátna až běda,"
shrnuje Nathalie.

Reklama

Ale budiž, my, kdo nevnímáme film jako nedotknutelné umění, ale jako komerční zábavu k odpočinutí si, jednou za čas přežijeme i takový paskvil. Navzdory četným kritickým reakcím je na stránkách čsfd.cz současné hodnocení filmu poměrně slušných 71 %. Pro srovnání: podobný rating si vysloužil i na idnesu, zatímco podle aktuálně.cz si film zaslouží jen 60 %. Nejpřísnější je Mirka Spáčilová z Mladé fronty Dnes, která varuje Proboha, utíkejte! Přichází 2012 a hodnotí jen padesáti procenty.

Ať se nám film líbí jakkoli, nutno smeknout klobouk. Jde o velice úspěšný produkt: uplynulý víkend jednoznačně nejúspěšnější film amerických, ale i našich kin. Tržby, to je, oč tu běží!