Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Mamma mia! aneb česky Prokristapána!

Nechal jsem se zlákat k návštěvě kina. Úkol byl jasný: shlédnout jeden z kasovních trháků letošní letní sezóny. Mamma mia! Tušil jsem, že půjde o lehčí žánr, ale netušil, že až tak lehký! A teď váhám, zda film doporučit nebo ne. Jenom evergreeny švédské kapely Abba a přesvědčivá Meryl Streepová mi brání říct, že jde o dost otřesný béčkový film.

Přiznám, že jsem se nechal zlákat právě kvůli Abbě. Bohužel jsem si o filmu dopředu nic nepřečetl, a tak jsem až v kinosále zjistil, že Agnethu, Björna, Bennyho a Anni-Fridu neuslyším. Mamma mia! je filmovou verzí stejnojmenného muzikálu a zřejmě proto se tvůrci filmu rozhodli, že i tady budou zpívat herci živě. I když pustit kapelu ze záznamu by bylo vysvobodivě jednodušší!

O čem přesně film je tady vyzrazovat nebudu, protože každý netrpělivec si to snadno může přečíst na filmovém serveru csfd.cz. Jen stručně: na řeckém ostrově žije matka Donna s dcerou Sophií a ta dcera neví, kdo je její otec. Shodou okolností zrovna když se má vdávat, narazí na matčin deník z doby svého početí. Maminka si užívala… Se Samem… s Harrym… a taky s Billem.  No co? Dcera pozve všechny tři potenciální otce a oni všichni tři přijedou. To je ale překvapení. Mamma mia!

Typická letní komedie. Plná banalit, v podstatě o ničem, ale líbivá. Rozhodně, pokud patříte ke "starší" generaci (v daném případě se tam už musím taky trochu počítat) a přivítáte retrovýlet na diskotéky sedmdesátých a osmdesátých let či prostě máte rádi hollywoodskou mainstreamovou kombinaci sex-prachy-láska vrcholící happy endem. Nic ve zlém. Sice jsem se v jednom okamžiku chtěl zvednout a z kina odejít, jak mi to připadalo ploché a nudné (samotného mě to překvapilo, muzikály mám rád a produkci Made in Hollywood taky), když jsem to ale překonal, místo zjevně slabých stránek filmu jsem si začal všímat těch silných.

Nebudu už dlouho nudit. Stačí si přečíst hodnocení filmových fandů a máte jasno: navzdory slabinám je to film, který stojí za to vidět. Streepová je dobrá herečka, i tu stárnoucí matku sehrála perfektně.

V mých očích to sice béčkový film je, ale copak na tom sejde? Všechno nemusí být jenom top a super. Co se mi naopak vysloveně líbilo, že i přes chabý příběh naroubovali jednotlivé písničky švédské kapely originálně do samotného děje filmu. Ale já tuším, že to asi není zásluha filmařů, nejspíš jen otrocky okopírovali muzikálovou verzi (ani v Londýně ani na Broadwayi jsem neměl čest ji vidět a pokud vím, v Česku se tenle kus ještě nedával).

Za zmínku možná ještě stojí, že koproducenty filmu byla mužská část Abby Benny Andersson a Björn Ulvaeus společně s hercem Tomem Hanksem.

Chcete-li vědět víc, podívejte se na film sami. Pro začátek si na youtube stylově pusťte Mamma mia od Abby.

Reklama