Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Mé dítě má autismus

Jmenuje se Matyáš a je to ještě hodně malý kluk. Má bratříčka Tadeáše a sestřičku Bibinku. Až vyroste, bude z něho takový Raymond, kterého skvěle sehrál Dustin Hoffman v americkém snímku Rain Man režiséra Barryho Levinsona. Matyáš ale není vymyšlený, ale opravdové živé dítě. Aby nedošlo k mýlce: není moje.

Jeho maminka se jmenuje Pátá. Příjmením. Celým jménem Perchta Kazi Pátá. Matyáš paní Páté je její třetí dítě. Když se narodil, nevěděla, že je postižený. Autismus se totiž hned tak nepozná, zvlášť když to nečekáte.

I když jste si mateřství prožili dvakrát, vůbec vás třeba nenapadne, že když je to miminko mimořádně hodné, něco není v pořádku. Nemusí vás ani překvapit, že vydrží dlouhé hodiny hledět na telefonní šňůru. Pak vás přepadne podezření, dojdete k lékaři a následují cesty od čerta k ďáblu, tedy od doktora k doktorovi. Diagnóza je na světě. Vaše dítě má autismus.

Leckdo se zhroutí už jenom proto. Když je vám teprve pětadvacet a chlap, který vám má být oporou a místo toho vám jen vyčítá, že své dítě nestrčíte do ústavu, najednou opustí vás i celou rodinu, leckdo by s tím praštil totálně.

Když ale máte tři děti, není to tak jednoduché na všechno se vykašlat. Perchta Kazi Pátá to neudělala. Postavila se problému čelem jako správný chlap (pardon, správná ženská) a o Matyáška se postarala. Měl jsem čest ji nedávno potkat (i když na začátku byl konflikt, za který jsem se krátce trochu styděl, snad je mi odpuštěno), je to skvělá máma.

To samo zaslouží poklonu, Perchta Kazi si ji ale zaslouží hned dvakrát. Nenechala si své starosti a zkušenosti pro sebe. Napsala čtivou knížku, která pomůže všem, kdo mají kolem sebe malého autistu a nevědí si rady. Možná vás to překvapí, ale v Česku žije na pětačtyřicet tisíc lidí s poruchou autistického spektra, každoročně se narodí čtyři stovky miminek s některým typem této poruchy. V 98 % případů je přitom autismum neléčitelný.

Jak autismus u malého dítěte poznáte? Dost těžko. Protože například některé věci dělá hodně brzy ve srovnání s jinými dětmi, naopak ale velmi opožděně začíná mluvit Dává přednost samotě, působí jako neslyšící nebo naopak jako slyšící, ale nikoli jiné osoby.

To a mnohem víc najdete v knize Mé dítě má autismus, kterou vydalo nakladatelství odborné literatury Grada Publishing. A čte se opravdu dobře.

Není divu, když ji napsala taková skvělá ženská! Přeju jí i jejím dětem jen to nejlepší.

Sdělení podle čl. 4, odst. 1 zdejšího Kodexu bloggera: Autor tohoto
článku zde informuje o aktivitách společnosti, v jejíž činnosti je
přímo nebo nepřímo zainteresován.

Reklama