Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Milionová love story roku

Klišé. Naivní a kýčovité. Hra na efekt bez efektivity... Ale také: nádherný film, nejlepší, co je za poslední dobu k vidění, vryje se mi do paměti. Ode zdi ke zdi jdou hodnotitelé snímku Milionář z chatrče. Ať tak či tak, kasovní trhák si získal nejenom odborné porotce, ale i většinu diváků.

Nedělní odpoledne jsem strávil moc příjemně. Vydali jsme se s dlouholetou přítelkyní do kina. Vzali jsme to romanticky přes Vyšehrad, přes jednu smíchovskou knajpu a pak vzhůru do světa stříbrného plátna.

Prosazoval jsem sice původně jiný film, ale nakonec jsem rád, že Kateřina vybrala současný hit ověnčený osmi Oscary a čtyřmi Zlatými Glóby.

Co o tom filmu napsat? Sám sebe jsem se rozpačitě ptal, když jsem pročetl několik desítek recenzí či názorů. Nakonec jsem našel jednu krátkou a krásnou. "Lidé by měli filmy prožívat srdcem a ne mozkem,"  napsal nick molotov na serveru csfd.cz.

A skvěle to vystihl! Já sice chápu některé z výhrad, s nimiž se odborní i laičtí kritikové vyrojili, ale filmy se přeci vyrábějí v továrnách na sny. Nejsou tu od toho, abychom je rozpitvávali a řešili do detailů.

Jsem přesně ten typ, jehož nadšení často časem vyprchá. Když ale teď napíšu, že je to jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl, ať sním dvě porce nenáviděného špenátu, jestli si totéž nebudu myslet třeba za rok.

Souhlasím, že celý příběh chudých chlapců Džamála a jeho bratra Salima, osudový Džamálův vztah k Latice nebo kombinace televizní soutěže s krutou životní realitou jsou jenom triky, jak diváka dostat. Nic to ale nemění na síle příběhu.

Naopak. Režisér Danny Boyle odvedl špičkovou práci skvělého vypravěče. Z jeho snímků znám jenom Trainspotting a Sunshine a oba považuji za skvělé filmy. Jenže zatímco tyto filmy asi nenadchnou většinového diváka, Milionář z chatrče je pohádka pro dospělé, nebo chcete-li, romantická love story s happy endem, právem dobývající kinosály celého světa.

Někdo film kritizuje, že jenom v kulisách předvádí život v bombajském slumu, aniž by tvůrci měli vůbec ponětí o takovém životě. I kdyby to tak bylo, film je film a bylo by jedině dobře, že pomohl zvýšit u lidí zájem o charitu. Jenže jak potvrzuje indický spisovatel Shashi Tharoor, Boyle nenatočil porno o chudobě pro zápaďáky, jak jen někteří kritici osočili, ale poctivý film.

Sám jsem v kině napjatě hltal příběh, ale i hodně přemýšlel, jak žijeme tady, jak žijí jinde, co máme tady i tam společného a co bychom měli udělat pro ty méně šťastné. Byl jsem správně naměkko, jak se z takového filmu sluší a patří a byl jsem rád za Kateřinu, že je taková, jaká je (i za její následné škádlení, ale to už zůstane mezi námi).

Vážně, běžte se sami přesvědčit, ať už dáváte přednost filmům s hloubkou, nebo si chcete jenom odpočinout u dobře sehraného příběhu. Představitel hlavní role Dev Patel odvedl vynikající výkon a jeho filmová partnerka Freida Pinto je opravdu moc krásná (dokonce tak, že ji pozvali na kamerové zkoušky coby adeptku na novou bondgirl).

Jako lákadlo nabízím dvě ochutnávky: vynikající soundtrack k poslechu (já ho teď pouštím pořád dokola) nebo filmový trailer (který na můj vkus bohužel kvalitu filmu nedokáže prodat).

Reklama