Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Minulý týden přišel konec světa

Nejdřív se zhroutila herečka Jiřina Bohdalová kvůli svým nahým fotkám. Potom Irové řekli v referendu Evropě jasné ne. A v neděli večer do Česka vtrhla fotbalová katastrofa.

Mohl za to pátek třináctého?

Bylo to přitom úplně jasné. Po neděli si měli Turci sbalit kufry a mazat z fotbalového eurošampionátu domů. Stačila malá chybka. Kufry sice balí, ale Češi.

Sázkové kanceláře nás přitom uklidňovaly, že se Turků nemusíme bát. Také samotný průběh zápasu dlouho potvrzoval, že našemu optimistickému očekávání postupu ze základní skupiny nic nestojí v cestě. Pak stačilo, aby trochu zapršelo. Potvora, kluzký míč, donedávna ještě česká fotbalová superstar a najednou se z Petra Čecha stává symbol národní prohry. Je to spravedlivé?

Irsko je jedna ze zemí, která na členství v Evropské unii slušně vydělala. Vědomi si toho byli i mnozí Irové, jejich většina ale dala ve všelidovém hlasování vale Lisabonské smlouvě. Bruselští byrokrati vyděšeně třeští oči. Co teď bude dál? Čeští euroskeptici v čele s generálním tajemníkem modroptačí grupy Václavem Klausem ryčí nadšením. Vždycky jsme to říkali! Komické přitom je, že se odeeska zaštiťuje referendem, kterého se přitom sama coby nástroje rozhodování bojí jako čert kříže. Je tohle spravedlivé?

Populární česká herečka Jiřina Bohdalová se na dovolené producírovala nahatá. Kdosi ji vyfotil a její fotku prodal bulváru. Herečka se zhroutila, média zaplavily komentáře obhajující či odsuzující hyenismus plátku ženoucího se za ziskem. Přitom se nic tak zásadního nestalo, nahota je přeci všude kolem nás. Ale proč se nesvézt a nezvýšit svoje prodeje: když už se nám nepodařilo ulapit fotky nahé herečky, alespoň tu kauzu rozmázneme. Každý se rád přiživí, i ten, kdo se tváří pohoršeně. Je to snad spravedlivé?

Těžko říct, co je spravedlivé. Je to ovšem přirozený vývoj: jednou jsi nahoře a jindy dole. Navíc, co pro jednu stranu vypadá špatně, druhému přináší prospěch.

Turci jsou teď mimo naši zemi za hvězdy, zatuchlá vládní ptákostrana se teď nemusí trápit zakrýváním, že neví, jaký obsah by dala českému šéfování eurounie a média seriózní i méně seriózní teď mohou nadšeně počítat zisky, které jim vynesla jedna hloupá fotka postarší herečky.

Reklama