Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Muži, co zírají na kozy

Řeč je o příslušnících speciální jednotky armády Spojených států. Kdybyste byli v jejich kůži, či spíše uniformách, zírali byste na kozy taky. K vojákům to tak nějak patří, aspoň o této jednotce to platí stoprocentně. Chlast, drogy a... kozy. A je to docela zábava.

Jestli se pohoršujete už pro ten titulek, tak sorry, ale já nic, já muzikant: jen jsem doslovně převzal název nové britsko-americké komedie Granta Heslova.

A pak, není proč se pohoršovat. Nejde o tzv. kozy neboli ženské poprsí, ale o kozy skutečné, čtyřnohé a mečící. I když… tyhle kozy jsou speciální, pro tajné armádní účely náležitě „odmečené“.

Reklama

Ewan McGregor coby reportér Bob Wilton řeší trauma z rozchodu se svou ženou a tak hledá obrovské téma pro svoji další reportáž. Snad doufá, že exmanželku oslní a ona se k němu vrátí. Když potká Lyna Cassadyho v podání George Clooneyho, narazí na zlatou žílu. Cassady je agentem tajné jednotky, kterou Američané chtějí postavit válečný byznys vzhůru nohami – nebude se válčit zbraněmi a nepoteče krev, útok se povede lidskou psychikou…

Víc neprozradím. Snad jen, že film vychází z knihy Jona Ronsona, který popisuje skutečné experimenty, které prováděla americká armáda od šedesátých let zhruba do konce studené války. A ačkoli většina scének ve filmu vypadá jako bláznivý výmysl, podle producenta Paula Listera prý většinu věcí točili podle pravdy – americká psychojednotka se skutečně snažila zabíjet pouhým pohledem nebo procházet zdí, aniž by ji porušili.

Navzdory vcelku chladnému diváckému hodnocení (čeští diváci podle čsfd.cz aktuálně snímek hodnotí 61 %, globální známka podle imdb.com je jen o čtyři procentní body lepší) je to poctivá komedie, která si z hraní na vojáky umí udělat srandu, aniž by přehnaně moralizovala. Když jsem byl na premiériovém představení, samotného mě překvapilo, kolikrát se celé kino hlasitě smálo. Moje osobní hodnocení: čtyři hvězdičky z pěti.