Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Paroubkovi hejtmani rozkrádají stát

I když si dělávám srandu, že polistopadová skorodemokracie je kocourkovštější, než dokázali být sami Kocourkovští, stále se objevují fígle, nad nimiž nevěřícně kroutím hlavou. Hitem poslední doby jsou ty zatracené poplatky ve zdravotnictví. Před pár měsíci bych si netroufl sázet ani zlámanou grešli na to, že cena jednoho piva může rozvířit naši politickou scénu.

Řekněme si to na rovinu: poplatky jsou jen zástupný problém. Lehko se (rudým) komunikuje, stejně tak snadno se (modrým) může přehlédnout.

Jen co se po krajských volbách začala česká a moravská hejtmanství zabarvovat do oranžova, měli analytici jasno. Češi zaprodali svoji budoucnost za pouhou třicetikorunu.

Chápu, že lidem s nízkými příjmy je každá koruna dobrá. Ale tohle se mi vážně nezdálo. Pár lidí, co mají opravdu hluboko do kapsy, znám. Tak jsem se jich ptal. Až na výjimku mi všichni potvrdili, že rozhodně nevolili proti poplatkům, že na nich nevidí nic špatného, spíše naopak.

Občanští demokraté prohráli volby spravedlivě, protože ve své nafoukanosti neuměli s voliči komunikovat. Nedokázali jim říct ani co už udělali, ani co pro ně ještě udělat chtějí. To Jirka Paroubek a jeho rudí hoši uměli jinak vylíčit blahobytnou budoucnost, která nás čeká, proto volby spravedlivě vyhrála sociální demokracie.

Prosím tedy, nenalhávejme si, že na začátku tragédie bylo hloupých třicet korun, neboli jedno lepší pivo, dvojka vína nebo půl krabky cigaret.

Když už, tak už, rozhodli se přesto oranžoví. Poplatky lidé platit nebudou!

Já jsem pro, i přesto, že s nimi v principu souhlasím. Když je chce ČSSD zrušit, ať je zruší. Ale ať si je platí ze svého, ať třeba prodá Lidový dům nebo ať se na ně složí všichni členové partaje.

Jedno by ale mělo být jasné. David Rath a jeho hejtmanští kolegové, kteří svým rozhodnutím dovolují hradit formou daru poplatky z veřejného rozpočtu, nedělají nic jiného, než tunelují stát. I když krádež posvětilo stranické usnesení, neznamená to, že je to krádež o to méně závažná.

Oranžoví hejtmani jsou přitom nejenom zloději, ale i podvodníky a špatnými hospodáři. Aby mohli nebohým pacientům po třiceti korunách rozházet stamiliony, musejí obcházet zákon. A svým bolševickým rozhazovačstvím přispívají jenom k devastaci krajského majetku. Rozpadlé silnice, zanedbané školství či zdravotnictví nakonec bude muset sanovat kritizovaná modrá vláda.

Jaká shoda: "Česká vláda by měla uvolnit místo kompetentnímu krizovému kabinetu," vyzývá na hlavní stránce sociálních demokratů jejich ekonomický poradce soudruh Jiří Havel. Pěknou ukázku kompetentní vlády teď předvádějí jeho spolustraníci v krajích, jen co je pravda!

Ještě štěstí, že žiju v Praze. Být to kdekoli v kraji, musel bych na svého hejtmana podat trestní oznámení. Naštěstí už vládnímu aparátu došlo, jak se věci mají a premiér zaúkoloval ministra, aby nekalosti hejtmanů zarazil.

Doufejme jen, že se vše zase nesmete pod stůl, jak je v Česku zvykem. Jen ať si Paroubek huláká, že jde o nátlak. Každému rozumnému člověku je přeci jasné, že rozdávat z cizího není nic než obyčejná krádež.

Reklama