Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Potřebujeme kasovní trháky, nebo propadáky?

Dvě stě milionů korun ročně rozděluje pražský magistrát na podporu kultury. Kritéria? Žádná: co se komu líbí, s kým sympatizuje, co si myslí, že by se mělo podpořit. Je zřejmé, že to není v pořádku. Metropole se nyní snaží zapojit veřejnost do diskuse, jaká divadla vlastně chceme.

"Pražané, pojďme spolu řešit rozdělení 200 milionů korun na kulturu," vyzývá radní pro kulturu, památky a cestovní ruch Milan Richter prostřednictvím novinových inzerátů. Zároveň přiznává, že až dosud se peníze přidělovaly podle subjektivních pocitů. "Vneseme do celého procesu i jasná, objektivní a měřitelná kritéria?" ptá se pražský konšel.

Je mi to sympatické. Zvláště teď, když to přispívá k diskusi, nakolik by se mělo změnit spravování veřejných věcí.

Ano, ale…

Rozhodovat subjektivně, podle toho, co se mi víc líbí, kdo je se mnou větší kamarád nebo kdo mi šoupne mastnější bakšiš do kapsy? Nebo spravedlivě podle transparentních kritérií? Jasně, že správná odpověď zní: ano, podle objektivních hledisek.

Jenže… která to jsou? Má město nebo stát podporovat divadlo, které má každý večer plno a zjevně si na sebe dokáže vydělat? Nebo naopak má cpát peníze do fantasmagorického projektu, který nezajímá nikoho než partičku autorů? Kdyby stála volba takto vyhraněně, s odpovědí neváhám: peníze nedat ani jednomu! Jenže tak jednoduché to většinou asi není.

Netroufám si tady dát jednoznačnou odpověď. Jsem ale přesvědčený o tom, že když mnohá divadla dokáží být úspěšná, není důvod trpět těm neschopným, aby příliš spoléhala na cizí berličky. Jen ať se také snaží. Ti šikovní zase nepotřebují, aby je někdo podpíral z veřejných peněz.

Čili: aniž bych zcela horoval za zrušení kulturních grantů (takový barbar nejsem), jistě je dobře, že se někdo na radnici konečně zamýšlí nad tím, proč až doteď tekly peníze pochybným tunelem. Vlastně se ptám, proč se o pravidla poskytování grantů úředníci zajímají až poté, co se rozhořel boj o granty. Rozhodně jsem pro objektivní kritéria, byť i kolem nich se jistě strhne diskuse.

Hraje si kočka s myší?

Je samozřejmě otázka, zda se magistrát o účelnost vynakládání peněz zajímá jenom formálně, aby uklidnil veřejné mínění, a pak v tichosti zase začnou lukulské hody. To už je to tak trochu na všech, kterých se to týká a kteří chtějí ovlivnit, co se s jejich penězi bude dít.

Diskutovat na dané téma může každý na webových stránkách zřízených k tomu účelu, případně můžete volat na bezplatnou linku 800 133 667. Už teď je vidět, že rozhodování nebude snadné. "Z inzerátu na mne dýchl mrazivý dech totality (…) Slyším tu totéž dovolávání se hlasu lidu ve jménu objektivity, které tak dobře znám z formulací o objektivních příčinách třídního boje," napsal dneska občan Ludvík Hlaváček v magistrátní diskusi.

Reklama