Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Proč právník dělá z Paroubkovy milenky kurtizánu?

Vládne snad v účtech přítele předsedy pořádný chaos? Či tu dokonce něco smrdí? Proč by jinak rozmatlával jeho právník vztah s bývalou podřízenou způsobem hodným blba, kdyby nešlo o něco jiného?

Nebudu moc originální. Dneska bych vystačil jen s pár linky z denního tisku. A to je co říct. Pseudokauzy plnící stránky českých novin mne obvykle příliš nezajímají. Tentokrát bych se klidně podepsal pod většinu článků, které na dané téma včera přinesly Lidové noviny. S chutí!

Jiří Paroubek má milenku

Není to asi žádným tajemstvím. I pokud jste zcela netknutí bulvárem, z deníků označovaných jako seriózní musíte vědět, že socialistický expremiér opustil svoji ženu Zuzanu. Do oka mu padla jeho tlumočnice, výrazně mladší a také hezčí blondýnka Petra Kováčová.

Na tom není nic divného. Starším pánům v letech se to stává. Úřadující premiér má koneckonců také milenku. A vlastně na tom není ani nic nezákonného, nemorálního a dokonce ani nenormálního. Být Jiří Paroubek obyčejný chlap, nikomu by do toho nic nebylo. Taky by to nikoho nezajímalo. Ostatně Paroubkova milenka by média už tak moc nezajímala…

Milenka nebo kurtizána?

…kdyby z toho sám Paroubek a jeho placená prodloužená ruka Tomáš Sokol neudělali sami kauzu na titulní strany. Bulvární jednička Blesk totiž celkem pochopitelně milence soudruha předsedy věnuje opakovaně prostor v nejčtenějším médiu a nazývá věci pravým jménem a právnický expert schopný pokroutit pravdu v lež, naopak a zase zpět proti médiu vyrukoval se žalobou. V kostce vzkazuje: neurážejte Paroubkovu milenku nálepkou hodnou kurtizány.

Právníci obvykle neumí česky, mluví jen právničtinou, a ta nemá s lidským jazykem ani zbla společného. Politici mluví nejčastěji ptydepe, měli by ale rozumět řeči lidu. A lidé mají rádi, když se mluví tak, jak jim jazyk narostl: srozumitelně a jasně.

Žena, která žije po boku ženatého muže, nemůže být jeho manželkou. To dá rozum. Protože ale dneska už otázku vztahů posuzujeme velmi uvolněně, není problém mít vedle zákonné ženy i milenku. Podle Paroubkova advokáta je takové označení v rámci partnerského vztahu neřádné, nečestné a dokonce může být vnímáno i jako hanlivé. Inu s tím lze jistě souhlasit, pokud nemanželský poměr hodnotíte rovněž jako nepříliš řádný, nepříliš čestný.

Jenže v zemi, kde se každé třetí až druhé manželství rozvádí, není na nemanželském vztahu opravdu nic nečestného a nemorálního. Navíc slovo milenka označuje jenom samé krásné věci. Pravda, slovník má pro kurtizánu také slušivý překlad: je to například milostnice, nevěstka pohybující se ve vyšších kruzích. Jenom pro blízkost obou pojmů není ale důvod hrát si s paragrafy a vymýšlet nesmyslné konstrukce.

Kde je chybějících 40 000 korun?

Zdánlivě nesouvisející detail. Ve stejnou dobu se v bulvárním tisku objevil rozpočet Jiřího Paroubka. Ač bere čistého jen něco kolem sedmdesáti tisíc korun, utrácí prý skoro o polovinu víc.

Samozřejmě, je to nesmysl, tvrdí Paroubek. Jenže kolik papalášů v nedávné minulosti totéž tvrdilo o různých obálkách, směnkách a jiných pochybných transakcích? Proč hned vidět čerta na zdi, ale…

Nechce tady někdo vrtěti psem?

Elitní právník? Nebo expert na komunikaci?


Černá díra v peněžence nakonec asi nebude tou správnou stopou. Kdyby Paroubek uměl komunikovat s médii, dávno by vysvětlil svoje nadstandardní útraty. Třeba obrovskými úsporami. Jenže politici samozřejmě komunikovat neumějí, a tak se zbytečně zaplétají. Jen je nutno uznat, že kauzička s nemravnou milenkou vypadá podezřele, jako vystřižená z učebnice krizové komunikace.

Asi je to vážně náhoda. Spíš právní paskvil týmu doktora Sokola. Ostatně to, že někteří jeho kolegové nezvládají ani práci advokátního koncipienta a jediné, co u soudu přesvědčivě dokáží, je luštit hlavolamy sudoku, mám z první ruky. Ale to už je jiný případ.

Tečka pro právnické puristy (i když ti to asi nepochopí): Blb z úvodu článku, jakož i advokátovy argumenty, proč milenka není milenka, tedy bláboly, spolu etymologicky souvisejí.

Reklama