Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Rusové milují kosmos téměř jako sex

V sobotu to bylo sedmačtyřicet let, co sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin opustil hranice planety Země. No a?, zeptá se průměrný Čech. Ne tak Rus.

Je to asi tak trochu propaganda, či spíše moderně řečeno, self-promotion. Ale zároveň docela milá perlička. Stojí za to zaznamenat prohlášení šéfa ruského Roskosmosu, jakési obdoby americké NASA.

"Je radostné, že návštěvnost stránek výrazně vzrostla – zaujímáme hned druhé místo za erotickými stránkami," prohlásil o víkendu šéf ruské federální kosmické agentury Anatolij Nikolajevič Perminov.

Jak moc návštěvníků se na stránky Roskosmosu podívá, o tom neřekl ani slovo. Ani kolik lidí zajímá v Rusku sex. Nicméně zájem o kosmonautiku je asi obrovský: sobotní vydání internetové verze deníku Pravda věnovalo prohlášení šéfa ruské kosmonautiky čelní pozici. (Ještě teď viz screenshot vlevo jde o zprávu číslo jedna.)

Pokud vím, v Česku je sex jedním z nejvyhledávanějších témat na internetu. Vesmír nikoli. Tak nevím, jestli jsme na tom dobře. "To, že se lidé zajímají o obě témata, znamená, že Rusko ožívá," má jasno Perminov.

A tak nezbývá, než dodatečně zavzpomínat na slavného majora Gagarina. Byl to právě on, kdo učinil malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo, třebaže těmito slovy svoji vesmírnou cestu okomentoval jiný kosmonaut až o osm let později.

Reklama