Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Sledovat trápení jiných je zábava nebo služba?

Pro jedny jsou to dojemné příběhy znovunavázání zpřetrhaných vazeb. Záslužné a prospěšné. Pro jiné dryáčnické kupčení s lidskými tragédiemi. Odporná honba za sledovaností. Tak či onak jeden z nejsledovanějších programů veřejnoprávní televize.

Přiznám, že ten pořad sleduji rád, kdykoli jsem ve středu před devátou večer doma. A zároveň se divím, že jsem na Poštu pro tebe narazil na obrazovce České televize teprve poměrně nedávno. Asi nejsem takový telemaniak, jak jsem si myslel.

O čem pořad je snad vyprávět nemusím. Každý, kdo dlouho neviděl rodiče či děti, nebo třeba kolegy z práce či spolužáky ze školy, jednoduše napíše dopis do televize. Tak začíná, jistě dlouhá a trnitá, cesta hledání ztracených přátel nebo příbuzných. Na obrazovce pak mohou diváci sledovat dojemné příběhy většinou radostného shledání.

Prokletí pořadu

Jako vše má své výjimky, i Pošta pro tebe. V jednom z dílů se dcera s matkou nejenže nesetkaly, ale před zraky celého národa jedna druhou proklela. Smutně emotivní scéna se dostala i na stránky bulváru a dodnes patří na webu k "pošťáckým hitům":

Mimochodem, přesně od tohoto dílu, z něhož ukázku najdete na YouTube, pořad sleduji pečlivě. Netroufám si tvrdit, že naše rodina je modelový příklad ideálu a že všechno funguje, jak bych si představoval, ale… Dokážete si představit, že byste neviděli svoji matku (otce, dceru, dosaďte, jak libo) dlouhé roky a namísto snahy po smíření se vzájemně prokleli?

Odsudek, že pořad manipuluje s lidskými city, je jistě legitimní. Ostatně, jde o reality show a takové pořady na vypjaté situace sázejí. Sám jsem při prvním seznámení s televizní seznamkou měl pocit, že tenhle program už je na hraně představ, co by měla veřejná televize vysílat. Pořad jenom zrcadlí, jak pestré, někdy až smutně, mezilidské vztahy jsou.

Služba veřejnosti

Jenže jako každá ukvapená reakce střelená od boku i můj první dojem byl vedle jak ta jedle. Stačilo se podívat na pár dílů. Teď si naopak myslím, že právě Pošta pro tebe je dokonalou ukázkou, jak by měla televize veřejné služby v moderní společnosti fungovat.

Náklady na program jistě nebudou ohromné, sledovanost naopak ano. Kanál ČT1 každou středu pořádně zatápí komerční jedničce Nově a druhou Primu parádně natřela Jednotka zvláště poté, co se primáci rozhodli zbavit svého osvědčeného pořadu Hádej, kdo jsem a vyměnili jej za telenovelu třetí kategorie.

Nemluvě o tom, že moderátorka Ester Janečková je vážně třída! Pokaždé, když ji sleduji, říkám si: ona svoji účast nepředstírá, příběhy lidí skutečně prožívá s nimi. Což musí být obrovsky těžké a ona to zvládá s bravurně. Opravdová profesionálka, věřím, že i lidsky fajn. Ono ani není divu, když se seznámíte s jejím osobním příběhem.

Před téměř třemi roky vystřídala svoji předchůdkyni Báru Kodetovou, s níž Česká televize nebyla spokojená. Nemohu posoudit, tehdy jsem vůbec netušil, že takový pořad existuje. Nicméně sázka na Janečkovou byla rozhodně trefa! (Nebylo by fér nezmínit i Martina Kavana, který v roli sympatického pošťáka Ondry představuje akční složku jinak studiového pořadu.)

Jak je vidět, služba veřejnosti nemusí stát miliardy a nemusí to být nesledovatelná nuda.

Reklama