Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Smí mít žena v sedmdesáti dítě?

Určitě je oprávněné klást si takovou otázku. Jenom není jasné, kdo by na ni měl odpovídat. Rozvášněný dav? Lékaři? Nebo přímo ženy, kterých se to týká? Dvaasedmdesátiletá Britka Jenny Brownová už utratila třicet tisíc liber, ale svoji touhu stát se matkou stále nevzdává.

Skoro bych se divil, kdyby to nebyla jedna z událostí dnešního televizního zpravodajství. Možná zítřejšího, pozítřejšího… ono to našim stanicím někdy trvá, než přeberou zprávy od svých západních kolegů.

Když mě ráno na stránkách Daily Mail udeřil do očí titulek článku o ženě, která přes svůj požehnaný věk a nemálo utracených peněz stále touží po dítěti, nejdřív jsem se ušklíbl. Nejspíš jde zase jen o nějakou kuriozitu, jakých se během okurkové sezóny rojí desítky.

Ale nedalo mi to, trochu jsem si tohle téma vygoogloval. Zjistil jsem, že paní Jenny není vůbec výstřední ani podivná.

Nejstarší matkou současnosti je nejspíš Indka Omkari Panwarová, která loni v červenci v sedmdesáti letech porodila dvojčata. Do té doby nejstarší maminkou byla rumunská univerzitní profesorka Adriana Iliescuová, které se v lednu 2005 narodila holčička. Adrianě tehdy bylo sedmašedesát.

Reklama

Člověka cynicky napadne, že tolik matek v babičkovském věku je produktem byznysu zvaného umělé oplodnění. Ve Velké Británii prý každoročně utrží 75 milionů liber, v Česku jenom náklady zdravotních pojišťoven vydají na 400 milionů korun.

Že ale nejde o žádnou novodobou ztřeštěnost dokazuje médii často uváděný příklad z Walesu. Tam se prý v roce 1776 stala matkou Ellen Ellisová ve svých dvaaosmdesáti letech.

Mnozí Jenny Brownovou kritizují, že je nezodpovědná, když ve svém věku stále chce mít dítě: Jak je asi bude vychovávat, když by mu mohla být babičkou – a co teprve, kdyby zemřela dřív, než její potomek dospěje?

Sama Jenny ale oponuje: matka přeci může zemřít v každém věku.