Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Spáchá poslanec Morava sebevraždu?

Sekta Zelených se v rámci svého víkendového rokování pro hromadné sebeobětování rozhodla. Jaké důsledky pro sebe ale vyvodí modroptačí poslanec Jan Morava v reakci na skandální odhalení, která dnes večer odvysílala televize Nova? Snad ne ty nejtvrdší. Jinak to byl ale politicky docela obyčejný, nudný týden.

Dozvěděli jsme se, co už dávno víme, ač se stále utvrzujeme v tom, že to tak nemusí být vždycky. Politika je prostě svinstvo. Aspoň v národním podání.

Martin Bursík si uspořádal triumfální tryznu. Svolal sjezd strany, z vedení vyšachoval svoji konkurentku Danu Kuchtovou, naopak do čela strany povolal svoji milenku a na závěr bez jakýchkoli rozpaků způsobem hodným diktátora vyrazil ze stranických orgánů poslední zbytky opozice.

Přitom jak by tady Bursíkovi slušela vstřícnost k oponentům. Ostatně, pro Kuchtovou nehlasovalo zas tak málo lidí. Opravdu si šéf strany může dovolit luxus hodit velkou část spolustraníků přes palubu?

Je rozhodně dobře, že vše dopadlo, jak dopadlo. Kuchtová by nebyla dobrou předsedkyní a jen by vnesla do rozkladu zelené pidistrany nežádoucí příměsi. Zelení fanatici jsou nadšení, a ostatní voliči aspoň vědí, na čem jsou.

Že Zelení nesplnili svoje sliby a že se nejspíš nebudou zdráhat zapojit do vlády Jirky Paroubka, to je jasné snad už úplně každému, kdo si dřív zahrával s myšlenkou, že by Martina Dušína Bursíka znovu volil. Ani bych se nedivil, kdyby se tomuhle šikulovi v hlavě honila myšlenka, že ani s komunisty by se nemuselo vládnout zas tak špatně.

Bursíkovi už dávno nezbývá, než kašlat na sliby a spřáhnout se třeba s ďáblem. Zelená křesla v parlamentu u nás nejspíš už nadlouho nebudou mít šanci hrát významnější roli, než poskoka některé z větších stran.

Skandální odhalení sliboval dnešní večer. Reportéři Novy měli odhalit neuvěřitelné zákulisí české politiky. Ačkoli obecně zastávám názor, že investigativní žurnalistika je užitečná, a nováčtí reprezentanti představují první ligu, tentokrát na mě jejich pořad působil jako zbytečně rozmazané hovno.

Co jsme se dozvěděli? Že jeden mladý kluk s poslaneckým průkazem v kapse ve snaze vypadat důležitě hrál hru na důležitého. Údajně sháněl kompromitující materiály na politiky z vlastní i jiných stran a údajně o tom věděl šéf poslaneckého klubu ODS i premiér Mirek FuckOff Topolánek osobně.

Což by samozřejmě byl skandál, kdyby… kdybychom to v Česku tak nějak nepředpokládali nebo kdyby to reportéři Novy ve svém pořadu jednoznačně dokázali.

Nechci to zlehčovat.

Že naši zemi ovládá mafie, to už přeci víme i ze soudních spisů. A bylo by divné, kdyby v čele vlády byl člověk tolerující hitlerovské praktiky, když se zastal šéfky justiční mafie a vyžívá se v nacistické terminologii? Za daných okolností by se mi spíše zdálo zvláštní, že by strana modrého ptáka neměla vlastní eseskomando.

Jenže na Nově jsme žádné konkrétní důkazy neslyšeli. Pravda, vypadalo to napínavě, a pravda, samotného premiéra by bylo možné chytat za slovíčka, když v jedné větě zároveň řekl, že "on takové praktiky nedělá" a zároveň přiznal, že "tohle se v politice docela běžně děje".

Ale tak nějak mi devětadvacetiletého Moravy bylo líto. Co když to opravdu nebyl prachobyčejný pěšák odeesácké policie, ale prostě jen trochu hloupý kluk, kterému touha po slávě a důležitosti vehnala do hlavy hloupý nápad?

I když… Není to jedno, jak to vlastně bylo? Morava to zítra samozřejmě odnese, bude podána jeho rezignace, Vlasta Tlustý si dál povede svoji špinavou hru i Mirek Topolánek si dál povede svou hru na nejvyvolenějšího z božských…

…a nakonec, až přijdou volby, můžeme se těšit na vládu přátel oranžové růže.

Reklama

Nic nového pod sluncem.