Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Star Trek: zatím poslední, ale vlastně první díl

Hvězdné datum 2985.172. Toto je palubní deník komunikačního důstojníka Zd. F. Šakala. Maximální warp. Vypravme se na palubě lodi Enterprise do míst, kam se dosud nikdo nepodíval...

Snad jsem na úvod správně parafrázoval některé z kultovních hlášek startrekovské mluvy. Pokud ne, omlouvám se všem trekkies. Já mezi ně rozhodně nepatřím, přesto, nebo právě proto jsem si jedenáctý film ze série Hvězdné flotily nemohl nechat ujít.

Trekovský fanda sice nejsem, ale když svého času v televizi seriál pozdě v noci vysílali, viděl jsem většinu dílů. A dlužno říct, že jsem si hlavní postavy hned oblíbil.

Zatím poslední film trekovské série nás vlastně zavádí na začátek: vysvětluje, jak to všechno vlastně začalo. Jestli jsem tady před půl rokem napsal o sci-fi Scotta Derricksona Den, kdy se zastavila Země, že jeho film působí jako neumělá studentská koláž, z nového Star Treku  J. J. Abramse jsem nadšený.

A protože na filmovém serveru csfd.cz už to jiní vystihli za mě, dovolím si pár recenzentů ocitovat.

"Čekal jsem víc. Bohužel je to nuda," píše nwx. Já se přiznám, že jako fanda žánru, ale nikoli trekkie, jsem na film šel s tím, že to bude pěkná slátanina. Fakt nebyla.

"Velmi mě překvapilo jak skvěle to může působit i na člověka, který nemá o fenoménu Star Trek ani tušení," píše Kubaz a má pravdu. Pokud se bojíte na film jít, protože máte pocit, že vás bude handicapovat dosavadní neposkvrněnost tématem, nebojte se. Pokud na film nechcete jít, protože co z trekovské ságy jste dosud viděli vás nebavilo, nedejte na to. Je to úplně nový film, který obstojí sám o sobě. Víc než obstojí.

Trefně to vystihl Bagr_007, podle kterého je Abrams kouzelník: "Vzít látku, ze které si drtivá většina lidí dělá srandu, a je pro ně nekoukatelná, a přetvořit ji v žhavého favorita na nejlepší blockbuster léta, na to musíte mít pořádné koule."

A Abrams "pořádné koule" nejspíš má, jen za první víkend včetně zahraničních tržeb film vynesl 112 milionů dolarů.

Kritici si všímají ještě jednoho efektu: na zadek dostala konkurenční sága Hvězdných válek. "Star Wars právě dostaly nakopáno do citlivých partií. Byl jsem zařezanej celou dobu a čekal na další mindblower jak na slitování," glosuje na csfd.cz uživatel Poker_Face.

Dlužno říct, že mojí nejoblíbenější postavou dříve i nyní byl asi Vulkánec Spock, který nelogicky z lidského hlediska posuzuje všechno až příliš logicky. Fascinující postava připomínající tak trochu robota než živou bytost se v Abramsově filmu jaksi zlidštila.

Jestli bude nový Star Trek největší bombou sezóny, to nevím. Určitě to bude kasovní trhák, přesto si nesměle troufnu odhadovat, že fanoušků sci-fi je méně, než potenciálních konzumentů univerzálnějších snímků, jako je Milionář z chatrče. Do Treku ale producenti zase narvali víc peněz a tak se také budou snažit z filmu víc vyždímat.

Kdo s koho uvidíme až na konci roku. Výpravu na palubu Enterprise ale rozhodně doporučuji.

___

Oficiální trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ScHxUopDlKc

Reklama

Soundrack: http://www.youtube.com/watch?v=uY7Q0trPV6c

Co o filmu napsal  Vladimír Vlasák na iDnes