Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Státní bezpečnost povraždila stádo žiraf

Co se stalo před dvaatřiceti lety vypadá jako rozsáhlé sanitární opatření. Ve skutečnosti šlo o brutální masové vyvraždění vzácného stáda žiraf. Zločin spáchala komunistická tajná policie. Proč i současná vláda demokratického Česka drží nad vrahy ochrannou ruku?

Bylo to 30. dubna 1975. Noc před prvním májem neměla přinést nic hezkého. Do areálu zoologické zahrady ve Dvoře Králové vtrhlo komando tajné policie navlečené do vojenských protichemických kombinéz. Neměli však likvidovat nebezpečnou epidemii. Jejich řádění odneslo životem devětačtyřicet žiraf: třiadvacet z nich navíc bylo nejspíš březích.

Koho chtěla Státní bezpečnost zastrašit nebo zničit, že uspořádala tak nesmyslné manévry proti bezmocným němým tvářím? Těžko říct. Akci stále kryje rouška státního tajemství, královédvorská zoo dosud nedostala žádné oficiální vysvětlení.

Otřesný masakr vylíčil ve své loni vydané prvotině skotský autor Jonathan Magnus Ledgard. České vydání knihy bude podepisovat v úterý 11. září od 17,30 hod. v kavárně pražského Domu knihy Kanzelsberger. Máte tak šanci přijít si na vlastní uši poslechnout podrobnosti. (Moderovat autogramiádu bude textař, novinář a bývalý podnikatel Michal Horáček.)

Příběh začíná jako sen, ale končí noční můrou, výstižně loni napsal recenzent Christopher Bray pro kulturní rubriku The New York Observeru. Komunistická jatka jsou sice jádrem story, ta ale začíná mnohem laskavěji: odchytem žiraf v Africe, jejich putováním do nového domova za železnou oponou a sbližováním s lidmi – odborník na krevní oběh Emil doprovází zvířata na jejich plavbě z Hamburku do Československa, náměsíčná dívka Amina, dělnice z továrny, cítí silné pouto se žirafami a denně je chodí navštěvovat… Jak to skončí už víme.

Český překlad je čtvrtou jazykovou verzí po anglickém originále a francouzském a holandském vydání. Jedněmi je v literárním světě autor zatracován, častěji ale spíše označován za nadějné jméno.

Ledgard se narodil v roce 1968 na Shetlandských ostrovech, v současnosti žije v Africe. Dlouhé roky pracuje jako novinář pro časopis The Economist. Tím spíš je zajímavé, že ačkoli popisuje skutečné události, pro ochranu dosud žijících aktérů zvolil jiná jména svých hrdinů a pro jistotu i rozházel pořadí líčených událostí.

Knihu Žirafy vydalo nakladatelství Mladá fronta a přeložila ji Lucie Johnová. V knihkupectvích ji koupíte za 229,- korun.

Sdělení podle čl. 4, odst. 1 zdejšího Kodexu bloggera: Autor tohoto
článku zde informuje o aktivitách společnosti, v jejíž činnosti je
přímo nebo nepřímo zainteresován.

Reklama