Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Už někdo běžel maraton v knihkupectví?

Asi ne. Alespoň o tom nejsou dostupné zprávy. V pravé poledne posledního říjnového úterka to už nebude pravda. Jisté je, kdo tento netradiční závod vyhraje, neví se, s jakým časem. Pokud budete mezi obědem a svačinou bloumat pražským Václavákem, přijďte podpořit maratonce usilujícího o rekord.

Maraton jako takový jsem nikdy neběžel. Zamlada jsem o tom občas přemýšlel, když jsem v centru Prahy narazil na mattonkářský maraton. Jenže přemýšlet ještě neznamená konat.

Taky jsem si pokaždé vzpomněl na svá středoškolská léta. Jako šašci jsme v tílku a červených trenkách pravidelně běhali na Vyšehradě deset koleček během jediné hodiny tělocviku. Když jsem si to zběžně spočítal na mapě, za necelých padesát minut jsme zvládli asi třetinu maratonu. Tak to by zase nebyl tak špatný výkon: maratonští rekordmani běhají trať dlouhou přes 42 kilometrů zhruba za dvě hodiny.

Maraton jako šoubyznys

Dvacet středoškoláků běhajících po vyšehradských hradbách byla kuriozita pro turisty bloumající po místech, odkud Libuše věštila slávu našeho hlavního města. Od těch dob se ale mnohé změnilo.

Například letos americká astronautka Sunita Williamsová běžela v kosmu:



Přihlásila se totiž na bostonský maraton ještě předtím, než ji vybrali ke startu do vesmíru. Nechtěla se vzdát běhu a tak si vymohla, že pověží navzdory beztížnému stavu kosmické stanice. Dvaačtyřicet kilometrů zdolala za 4 hodiny 23 minut. Normálně by to i na ženu byl docela slabý výkon, ale zkuste si to sami v takovém prostředí!

Dneska se má běžet maraton uprostřed regálů plných moudrých a vznešených knih. Kam ten svět spěje! Pokud nepatříte k těm, které podobné vrtochy přivádějí k zlosti, přijďte se podívat.

Český ultramaratonec Miloš Škorpil poběží maratonskou trať na běžícím pásu v prostoru Domu knihy Kanzelsberger. Startovat bude ve 12 hodin, do cíle by měl doběhnout nejpozději do tří hodin, na kdy je plánovaná tiskovka spojená s autogramiádou jeho nové knihy Jak uběhnout maraton za 100 dní. Napsal ji společně s novinářem Milošem Čermákem, který nikdy nechybí u podobně bláznivých nápadů.

Z názvu knihy rozhodně neusuzujte, že jde o návod, jak uběhnout maraton 800x pomaleji než obvykle. Spíš jde o knížku, která každému, kdo si vytkne za cíl maraton uběhnout, dá spoustu cenných rad, jak toho v rekordně krátkém čase skutečně dosáhnout. Maratoncem se totiž prý může stát opravdu každý, kdo o to stojí.

Záruka kvality

Vyzkoušejte, jestli to funguje! Když to zkusíte i vy s pomocí Škorpilovy knihy a zvládnete v příštím roce nějaký maratonský běh, nakladatel slibuje, že vám vrátí peníze, které jste za knihu dali. Uvnitř každého výtisku totiž najdete kupon do sportovních obchodů, kde můžete celou částku 219,- korun zaplacenou za knihu vyměnit za nákup libovolného zboží.

Asi nikde jinde ve sportu neplatí tak, jako v maratonu, že ani tak nejde o to zvítězit, ale zúčastnit se.

Sdělení podle čl. 4, odst. 1 zdejšího Kodexu bloggera: Autor tohoto
článku zde informuje o aktivitách společnosti, v jejíž činnosti je
přímo nebo nepřímo zainteresován.

Reklama