Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Valašský grand restaurant pana Septima

Už když jsem tam byl poprvé, okamžitě jsem si to místo v centru Zlína zamiloval. Není to exkluzivní podnik se špičkovým designem ani proslulou značkou, ale spíš útulná hospůdka, kde neskutečně dobře vaří a mají vynikající obsluhu, za kterou by se nemusel stydět ani proslulý francouzský restaurant.

Od čtvrtka do soboty jsem se ve Zlíně snažil splnit si své povinnosti zkouškového období zimního semestru. A protože jsem zároveň dělal společnost kamarádce Pavlíně, nemohli jsme Septima vynechat.

U SEPTIMA

Zarámí 78, Zlín
www.restauraceuseptima.cz

pivo ****
jídlo ****
obsluha *****
prostředí ***
WC ****
celkové hodnocení ****

z nápojového lístku:

Reklama
Svijanský Rytíř 12° 26,-
Svijanský Máz 11° 25,-
Fernet Stock 30,-
Becherovka 30,-
Rum Božkov 25,-

Škála hodnocení je od jedné do pěti hvězdiček. Hodnocení podniků se skládá ze známky vyjadřující kvalitu piva a jídla, pohotovosti, ochoty a jednání personálu, prostředí či atmosféry restaurace a zvlášť hodnocené úrovně toalet.

Restauraci najdete v uličce kousek od hlavního zlínského náměstí. Navzdory názvu ale opravdu nečekejte žádné hogo fogo prostředí; sám nechápu, proč podniku říkají U Septima, když nějaký lokálnější název by byl rozhodně trefnější. Ale budiž.

Nejde ani o velký podnik, pokud mě paměť neklame, najdete tam čtyři nekuřácké a pět kuřáckých stolů (oba prostory jsou poměrně slušně oddělené). Dřevěné stoly, dřevěné lavice, ideální místo na rande nebo přátelské posezení.

K pití jsme si dali „místní“ pivko: já Svijanského Rytíře, Pavlína tmavý Svijanský Máz. Obojí vynikající! Mimochodem, Rytíř loni od Sdružení přátel piva získal ocenění dvanáctka roku 2009, Máz se pro změnu pyšní titulem jedenáctky roku. A ani Septim se nemá za co stydět, správně vychlazené pivo chutnalo skvěle!

Měl jsem obrovskou chuť na polévku. Objednal jsem si slepičí vývar s játrovými knedlíčky (32,- korun, ale opravdu obrovská porce). Osobně mne trochu zarazila kombinace slepičí polévky s játrovými knedlíčky, ale budiž. Ta cena mi slibovala, že půjde o výtečný vývar, nakonec polévka bylo jediné zklamání celého večera: připadala mi slabá a bez výraznější chuti.

Zato obě hlavní jídla byla vynikající! Já jsem měl grilovanou vepřovou krkovičku v pikantní marinádě, podávanou v pečeném chlebu (140,- korun za poctivou třísetgramovou porci), moje kamarádka si dala grilovaná kuřecí prsíčka na špenátu se smetanovou omáčkou (105,- korun) s křupavými a dokonce i slanými hranolky (29,- korun). Hranolky jsem jí záviděl, přílohy jsme si pak trochu prohodili.

Najedl jsem se královsky, takže na další chuťovky už nedošlo. K mé velké lítosti, naštěstí to nebyl můj poslední pobyt ve Zlíně. Septim si zaslouží pochvalu za širokou nabídku různých chuťovek k pivu či vínu, namátkou tady dostanete obyčejnou topinku s česnekem (za patnáct korun), bramborák nebo sýrové kostky za pětatřicet korun či nakládaný hermelín (za 48,- korun).

Co mě nadchlo je čepovaná sodovka (za pět korun deci). I když jsem na Moravě vyrůstal, původně jsem si ji objednával ke kávě, jako vodu, ale poté, co slečně servírce přelétl přes obličej lehký údiv, uvědomil jsem si, že sodovka tady znamená limonádu. Byla vynikající: pravá malinovka! Dali jsme si ji oba dva.

Když jsem byl u Septima poprvé (někdy loni na podzim), dal jsem si valašské medajlonky z vepřové panenky s restovanou cibulí a bramboráčky (155,- korun za 200 gr). Pošmákl jsem si, až jsem měl boule za ušima.

Druhé malé povzdechnutí možná zaslouží internetové stránky: najdete na nich základní kontakty, ale už ne pohled do jídelního lístku.

Jestli si ale útulná hospůdka valašského pana Septima za něco opravdu zaslouží vynikající hodnocení, tak je to obsluha. Nejenom, že ke kávě dostanete dortíček a při placení bonbónek, to jsou fígle, které používá kde kdo. Jenže tady si vás milé slečny (nebo paní?) neustále všímají, aby vám něco nechybělo a nikdy nechybí ochota ani milý úsměv.

U Septima se tedy nejen dobře najíte, ale také se tam dobře cítíte. Už teď se těším, že se tam zase brzy vypravím.

___

Autor blogu v rubrice shrnuje vlastní zkušenosti s navštívenými gastropodniky nezávisle na jejich majitelích či managementu. Ať už jsou hodnocení kladná nebo záporná, nejde ani o reklamu, ani o konkurenční boj.