Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Válečná reportáž jako komiks

Vraždění lidí v Bosně, zemi vzdálené sotva čtyři cesty na trase z Prahy do Brna, většině z nás pravděpodobně neuniklo. Sledovali jsme je během večeře v půlminutových spotech televizního zpravodajství. Teď si o událostech z let 1992 až 1995 můžete listovat v čerstvě vydaném komiksu.

Nebojte se, nezbláznil jsem se. Vím, že nečekaně surová válka stála život kolem dvou set tisíc lidí. Komiks, o kterém je řeč, není produktem zábavního průmyslu. To jen jeho autor zvolil netradiční formu pro svoji autentickou reportáž.

Joe Sacco před dvanácti dny oslavil svoje sedmačtyřicáté narozeniny. Narodil se na Maltě, deset let žil s rodiči v Austrálii a od dvanácti roků bydlí v americkém Portlandu. Už od dětství ho přitahovalo všechno, co souviselo s válkami. Na univerzitě v Oregonu se stal bakalářem žurnalistiky, v žádné redakci ale nezakotvil, protože nenašel noviny, kde by mohl psát ostré články, které by mohly něco změnit. A tak se odstěhoval zpátky na Maltu, kde se živil psaním turistických bedekrů a kreslením komiksů v maltštině.

Pro Saccovu kariéru byl rozhodující přelom roku 1991/1992, který strávil v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu. Jeho komiksový seriál Palestina líčící následky izraelské okupace a následné intifády vycházel tři roky na pokračování a v roce 2001 se dočkal i knižní podoby. Za svoji prvotinu si vysloužil nadšené reakce kritiků, přirovnávání ke známému Mausovi Arta Spiegelmanna a hlavně prestižní Americkou knižní cenu.

Lhostejnost světových papalášů nad etnickými čistkami v rozpadlé Jugoslávii jej přivedly do Bosny. Strávil tam čtyři měsíce, z toho jeden měsíc v "bezpečné" zóně vyhlášené OSN v Goražde. Tehdy tam netekla voda, nešel proud a z města se nedalo proklouznout, pokud jste nebyli myší se speciální propustkou pro média nebo pracovníky Spojených národů. Svoje zážitky odtud Sacco zpracoval ve formě komiksové reportáže Bezpečná zóna Goražde.

Rozhodně to není kniha, která se čte příjemně třeba před spaním. Líčí zde každodenní život lidí v městě obleženém Srby. Většina z nás nikdy nezažila ukrutná zvěrstva, která se za našimi humny odehrávala. Neuměli si je představit ani muslimští obyvatelé Goražde a stejně k nim nakonec došlo. Autor ve svém kresleném deníku zachytil příběhy obětí války, jeho kniha ale není jen válečnou kronikou, ale i dojemným líčením schopnosti člověka přečkat téměř jakékoli strádání.

Podle Davida Rieffa z New York Times Book Review jen hrstka knih o Bosně tak pravdivě vylíčila tehdejší události. "Sacco je ohromný talent, o kterém ještě hodně uslyšíme," napsal Rieff.

Můžete to posoudit sami. Jeho Bezpečná zóna Goražde právě vyšla česky v nakladatelství BBart, má 240 stran a dostanete ji za 599,- korun. Autorem českého překladu je Viktor Janiš.

Sdělení podle čl. 4, odst. 1 zdejšího Kodexu bloggera: Autor tohoto
článku zde informuje o aktivitách společnosti, v jejíž činnosti je
přímo nebo nepřímo zainteresován.

Reklama