Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Vedení České televize obhajuje komunismus

Tři strany potiskly víkendové Lidové noviny dalšími odhaleními spolupráce Jaromíra Nohavici s komunistickou Státní bezpečností. Půl strany pak věnovaly nasazení komunistického milicionáře do vedení veřejnoprávní televize. Věříme-li profesionálnímu úsudku médií, osobní slabost člověka je větším proviněním, než skutečnost, že se v České televizi opakovaně hrubým způsobem porušují zákony.

Každý člověk s citem pro spravedlnost a morálku tuší, že ve zjevném nepoměru se noviny sekly. Není to důležité. Podstatnější je, že kauza vrchního ředitele Františka Lamberta je na světle už pěkných pár dní a šéf stanice Jiří Janeček se nezmohl na nic, než klukovské schování své ředitelské hlavy do písku.

I za komunistů bylo dobře

Pana Lamberta neznám a možná je to sympatický člověk. Možná dobrý ekonom. O tom není třeba diskutovat. Státní tunel na Kavčích horách zkonsolidoval a tak naše veřejné finance na první pohled nekrvácejí z provozu veřejnoprávní televize.

Před rokem 1989 ale také mléko stálo desetkrát méně než dneska a v práci se nemuselo pracovat: mohli jste si vyřídit nákupy, oblítat úřady a v pátek po obědě v klidu vyrazit autem na chalupu. Třeba i služebním autem s ukradeným benzínem.

Bylo za komunistů lépe než dneska? Nemyslím si to. Podle chování protagonistů televizního skandálu to tak ale vypadá.

Provinilec vždycky křičí

Lambert nikdy ředitelem v České televizi neměl být, pokud by nechtěl porušit zákon. A je dost nepravděpodobné, že jeho nejbližší nadřízený Janeček o tom také nevěděl. Namísto toho, aby oba přiznali, že udělali chybu a férověji odstoupili, generální ředitel České televize varuje před bojem proti naší vaší televizi a snaží se najít lidsky přijatelný prostor.

Co je to za kecy? Žijeme snad v padesátých letech a šéf Kavek papouškuje slova nařízená z nějakého propagandistického oddělení ústředního výboru?

Koryta versus morálka


Jako dokonalý komik se projevil exministr kultury, nynější sněmovní šéf mediální komise Vítězslav Jandák. Nehorázný skandál smetl ze stolu s tím, že situace televize je ekonomicky stabilní a jistě jen někdo, komu její vedení šláplo na kuří oko, vymýšlí obstrukce proti svým nadřízeným. Jistě, socialismus si rozvracet nedáme, s agenty imperialismu je třeba zatočit.

Kdyby pánům aspoň trochu na ČT záleželo, odstoupili by: minimálně proto, aby jí nedělali zbytečně další ostudu. Ostatně, sobě taky. A jakou váhu má mít veřejnoprávní stanice, když sama tak brutálně popírá vše, co její novináři pranýřují?

Jestli naší společnosti opravdu jde ještě víc o to pořádně se nažrat než uznávat nějaké slušné hodnoty, máme se na co těšit.

Reklama