Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Vondra v noci rezignoval, nástupcem bude výtvarník Černý

Dlouhé týdny okolkování s výměnou vládních křesel jsou opravdu za námi. Poté, co Jiří Čunek překvapil svou nečekanou demisí, dnes pozdě večer složil funkci vicepremiéra pro evropské záležitosti i Alexandr Vondra. Šéf vlády může směle oživit svůj tým o nováčky sršící nápady. Ministerská křesla tak získají nejen zpěvačka Vlasta Parkanová či hudebník Michael Kocáb. Do čela superdůležitého úřadu má nastoupit kontroverzní výtvarník David Černý.

A proč ne? Jak jinak než s vtipem dořešit kauzu, kterou by suše uvažující člověk musel označit za donebevolající skandál?

Mně to připadá excelentně vtipné. Češi přeci slibovali Evropě, že jí to v rámci svého předsednictví náležitě osladí. Neuplyne ani pár dní našeho šéfování kontinentu a už jsme ukázali, že máme pro srandu opravdu smysl.

Ono to sice na první pohled vypadá jako trapas. Tolik klišoidních prohlášení o tom, jak je třeba klišé bořit, vydali naši vládní mluvkové na adresu bombasticky instalované skládačky Entropa. (Sranda je, že ještě teď v noci vládní úředníci prohlášení z oficiálních stránek eu2009.cz mažou.)

Pak se sice ukázalo, že šestadvacet ze sedmadvaceti autorů díla neexistuje a že všechno je jenom vtípek výtvarníka, který je podobnými žerty proslulý snad i mimo Evropu. Že to měl úřad Saši Vondry předvídat a smluvně zajistit? Ale proč? Chápu-li to dobře, David Černý si z vlády vystřelil bez nároku na honorář a vicepremiér Vondra zodpovědný za fiasko dnes večer chlapsky přiznal svoji vinu, složil funkci a ještě do ní po česku furiantsky navrhl toho, kdo jej do nepříjemností dostal.

Proč se tomu nezasmát? Není to veselé, jak se Evropané bavili nebo rozčilovali nad skulpturou umístěnou v jakési bruselské barabizně?

Nakonec je otázka, jestli Vondra musel odstupovat. V době virálního marketingu a zoufalé honby médií za nejrůznějšími senzacemi je to přeci geniální ukázka vynikajícího public relations. Copak by nějaká nudná socha vyvolala tolik novinářského zájmu, jako nejdřív sama o sobě kontroverzní plastika, která se následně ukáže jako velký podvod?

Ale chápu, že svět mezinárodní diplomacie nemůže být nespoutaným světem výstředních umělců. Jenom se zasmát nestačí, musí se to řešit. A demise zodpovědného ministra je elegantní řešení.

Došlo po uzávěrce (aneb pokud nemáte smysl pro nadsázku): Jak se zdá, zprávy z vládních kruhů nejsou zcela přesné. Saša Vondra sice vyjádřil pobouření nad Černého vtípkem, ale svého křesla se nejspíš hodlá držet jako klíště.

Reklama