Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Zpověď hvězdy švédského sexu

Bojíte se, že máte malý penis? Strávila jste noc s četou vojáků a neměla orgasmus? Absurdní otázky, které se na blog Respektu nehodí? Puritáni! Ptejte se Kateřiny! Není to žádná pornohvězda, ale respektovaná švédská novinářka. Češka. Spisovatelka.

Když jí bylo deset let, otec i s rodinou raději opustili socialistické Československo. Vzali to na sever, přes Dánsko nakonec zakotvili ve Švédsku. Její otec byl neúnavný kritik normalizačního režimu a když Janouchovi opustili vlast, čekalo malou Káťu nelehké dětství. Najednou se ocitla v cizím prostředí, musela se učit docela jiný jazyk.

Zjevně to zvládla. Na jedničku. V puritánské komunistické Praze by ji asi velká kariéra nečekala. Ve Švédském království je respektovanou hvězdou. V novinách Expressen má vlastní rubriku. Fråga Katerina neboli Zeptejte se Kateřiny. Ačkoli neumím švédsky, letmý pohled na stránky paní Kateřiny jasně ukazuje, že jsem v perexu nepřeháněl. Chybějící orgasmy a traumata z malého přirození jsou denním chlebem Kateřiny Janouchové.

Janouchová ale nepíše jenom o sexu. Před dvěma lety jí česky vyšel román Nejbližší, v němž velmi sugestivně líčí příběhy, které znají miliony lidí na celém světě. Autorka čerpala z osobních zkušeností a pomohla mnoha lidem pochopit citlivé téma alkoholismu: jak totiž žít s někým, kdo propadl závislosti, ale my ho stále milujeme.

Právě nyní jí v Mladé frontě vychází autobiografický román Ukradené dětství. Dodávat, že v něm vypráví, jak vypadalo její dětství po emigraci, je asi zbytečné. Nemusíte si to jenom číst, ale pokud máte dnes v 17 hodin čas, zastavte se v literární kavárně pražského Domu knihy Kanzelsberger, kde autorka bude křtít svoji novinku společně s kmotry spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem a švédskou velvyslankyní Catherine von Heidenstam.

A pokud se na křest nedostanete, nezoufejte. Stále platí "fråga Katerina": švédsky o sexu na [email protected], nebo česky o čemkoli dnes v 11,30 hod. na on-line chatu iDnes.cz.

Sdělení podle čl. 4, odst. 1 zdejšího Kodexu bloggera: Autor tohoto
článku zde informuje o aktivitách společnosti, v jejíž činnosti je
přímo nebo nepřímo zainteresován.

Reklama