Reklama
 
Blog | Zdeněk Fekar

Paroubek dostal na zadek: baletka z něho nebude

Češi mají filmové komedie rádi. Proslulé hlášky užívají i v běžném životě. Češi mají rádi i fotbal. Když jejich tým vyhraje, jsou na vrcholu štěstí, poražený mančaft se musí poprat s tím, že dostal na zadek. Proč to nechápe Jiří Paroubek? Není snad opravdu mimozemšťan?

"Kde já mohla bejt, kdybych nebyla tlustá?" zoufale brečí jednu nevydařenou neděli Helena Růžičková v roli Heduš Homolkové v prvním díle brilantního filmového triptychu vyprávějícího příběh průměrné české rodiny.

Chtěla být baletkou – a kdyby nebyla tlustá, jistě by jí byla. Protože rodina je tu od toho, aby nám poskytovala zázemí, když nám není zrovna dobře, nakonec rozhádaná neděle u Homolkových skončila smírem. "Úplná labuť," shodla se na adresu tanečního výkonu Heduš rodinná rada. (A vy si tu hlášku můžete poslechnout na webu Metelesku Blesku.)

"Chceme jako druhý vítěz v pořadí sestavovat vládu," jako kolovrátek drkotá už nekonečné týdny předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek. Ať si mele uvnitř strany co chce, když spolustraníkům nevadí, že jejich stranu stahuje ke dnu. Jenom by mě zajímalo, který expert mu nakukal povídačku o druhém vítězi voleb. Jestli je exšéf vlády hlupák, pak ať si říká, co chce a my buďme tolerantní. Jestli v něm zbylo aspoň trochu soudnosti, měl by svoji komunikaci navenek přehodnotit.

V devátém kole fotbalové Gambrinus ligy remizoval ve třiatřicáté minutě příbramský klub s ostravským Baníkem 1:1. Hurá, mohli by se Příbramští radovat ze svého skorovítězství. Jistě to pro ně byl lepší výsledek, než kdyby prohráli, ale mluvit o vítězství není na místě. Ligová tabulka mluví jasně: Příbram je o pět bod horší, než Ostrava. Neexistuje žádný druhý vítěz: druhý v pořadí je prostě poražený.

Heduš Homolková by jistě byla perfektní baletkou, kdyby nebyla tlustá. Jenže kdyby jsou chyby a ona je, račte prominout, tlustá jako prase. Je jistě hodná, obětavá, pracovitá, nicméně tlustá. S kariérou baletky má definitivně utrum a přes tenhle smutný závěr vlak prostě nepojede.

A co Paroubek? Že pomyslný zápas ODS versus ČSSD skončil taky 1:1? Vítěz bere vše a když to platí ve fotbalu i pro tlustou Heduš, nechápu, proč by to v politice mělo fungovat jinak. Občanští demokraté dostali ve volbách pětatřicet procent hlasů, sociální demokraté o tři procentní body méně. Tady není o čem diskutovat: vyhrál modrý pták a bratrstvo rudé růže v čele s Paroubkem dostalo krutě na zadek.

Paroubek by si měl chlapsky přiznat porážku a táhnout od válu. Že vláda jeho a jeho rudých předchůdců nehorázně zadlužila celou zemi, to jemu a jeho nohsledům může být ukradené. Že ale sociální demokraté pomáhají zvyšovat popularitu komunistů na úkor vlastních volebních preferencí, to je něco, co by Paroubkovi uvnitř strany mělo zlomit vaz. Pokud tedy členové socdem nejsou partajnické ovce poslušně se řítící na porážku.

Reklama